Abdoel dringt aan op een oplossing bij KPA
05 Aug 2013, 20:00
foto


Assembleelid Amzad Abdoel (Mega Combinatie/NDP) vindt het niet vreemd dat de situatie bij het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) is geëscaleerd. Hij heeft vanaf het prille begin van zijn lidmaatschap van het parlement gepleit voor een gedegen resocialisatie beleid om het criminaliteitsvraagstuk aan te pakken. "Het KPA is 140 jaar oud, maar vecht nog steeds voor zijn rechtspositie", stelt Abdoel tegenover Starnieuws.

De parlementariër meent dat alles staat en valt met de benoeming van een korpshoofd/diensthoofd. Bij missive van de raad van ministers van 23 juni 2000 was dat al goedgekeurd. De strijd die er nu wordt geleverd, is zelfs bij de rechter beland. Ook daar kunnen zij geen heil vinden. "De vraag die wij nu kunnen stellen is wat de regering weerhoudt om voor het KPA een korpshoofd/diensthoofd te benoemen? De wil om te investeren in dit korps is bijna te verwaarlozen", meent Abdoel.

Geen bestuurlijk probleem
Volgens het assembleelid worden zelfs eenvoudige problemen niet opgelost bij het KPA. Abdoel vindt dat het niet om een bestuurlijk aangelegenheid gaat, maar "strikt om een politiek probleem waarin belangen een zeer belangrijke rol spelen". Nu is het de onderdirecteur Delinquentenzorg die aan de directeur van Justitie en Politie verantwoording aflegt en die dan weer aan de minister. Maar bij benoeming van een korpshoofd/diensthoofd zou die functionaris direct onder de minister vallen en verantwoording aan hem afleggen. In bestuurlijk opzicht is dat een behoorlijke verbetering.

"Leden van KPA hebben mij individueel gesproken en aangegeven hoe gedemotiveerd zij zijn. Er wordt nu door een aantal overwogen om overplaatsing aan te vragen of over te stappen naar andere beroepen. Ik ben bang dat wij het politiek belang boven het nationaal belang hier stellen en straks de plank volledig mis zullen slaan. Ook de rechterlijke macht moet zich realiseren dat er nu belangen spelen en zo snel als mogelijk een uitspraak in deze zaak doen", stelt Abdoel.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May