'Pro Barbers Event' oogst veel bewondering
05 Aug 2013, 09:30
foto
Barbiers ijverig aan het werk in de Congreshal.


Tondeuse, spuit, schaar, scheermes, kleursel. Vier paar handen werken tegelijk aan het kapsel van Errol. In een kwartier is zijn 'bigi wiri' veranderd in een tweekleurige 'pet'. Het publiek is erg onder de indruk van Errol's nieuw kapsel en wacht niet tot hij de catwalk oploopt om het te showen en schiet naar hartenlust foto's van zijn haar. Tientallen personen hebben hun hoofdhaar bewerkt op de eerste 'Pro Barbers Event' in de Congreshal. Het gebouw was voor de gelegenheid omgetoverd tot een reusachtig barbershop.

Het barbierenfestival is georganiseerd door Pro Barbers in Su. De organisatie richt zich op het verenigen van barbieren en om het beroep op een hoger niveau te brengen. Het evenement was bedoeld om de barbiers ongelimiteerd hun kunnen te tonen en had als thema 'Hygiëne'. "Dit is onze Keti Koti", zegt een zichtbaar enthousiaste Wayne Stuart aan Starnieuws. "In de shop werken we volgens opdrachten maar nu mogen we helemaal uit ons dak", licht het bestuurslid toe.

Naar internationaal niveau
De sfeer zat er goed in. Op het ritme van dynamisch muziek en en 'live' optredens werd er geknipt, geschoren en gekleurd. Jong en oud, zowel mannen als vrouwen, 'celebrity' of niet, vertrouwden hun hoofdhaar aan de 25 barbieren uit verschillende districten. Zij zijn allen lid van Pro Barbers in Su. De zesjarige Galiefa viel niet alleen op door zijn kleurrijk kopje. Een aantal heren liet zich deskundig scheren door het barbertje van de Twee Kinderenweg.

"Ons eerste evenement is geslaagd. De belangstelling was groot en we hebben allemaal genoten", zegt een blijde Armand Komproe, voorzitter van Pro Barbers in Su. "We hebben getoond dat we als vereniging grotere en meer dingen kunnen doen. Dit geeft echt de push om verder te gaan." De volgende activiteit van de barbiersvereniging is een 'awardshow' in december. De barbiers bereiden zich ook met trainingen en cursussen voor op een inter-Guyanese barbiersfestival volgend jaar. "Wij gaan zelfverzekerd ernaartoe. We zullen laten zien dat we ook kunnen barbieren op internationaal niveau", belooft Komproe.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May