DNA-leden willen onderzoek financiële zaken Centrale Markt
05 Aug 2013, 01:00
foto
De assembleeleden bekijken de verschillende bonnen. (Foto: Raoul Lith)


Assembleeleden Carl Breeveld (DOE), Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) en Ronny Asabina (BEP) zullen zich inzetten om zaken die niet transparant verlopen op de Centrale Markt in goede banen te helpen leiden. Uit gesprekken met standhouders blijkt dat de wijze waarop betalingen worden afgewikkeld, vragen oproepen. Deze kwestie zal verder worden onderzocht.


De parlementariërs brachten de vorige week een oriëntatiebezoek aan de markt. Zij hebben ook gesproken met marktmeester Stefanus Korendam. "Aan alles merk je dat de dingen duidelijk verbetering behoeven en zeker op het vlak van transparantie”, leggen de parlementariërs uit aan Starnieuws.

Onderzoek
Er zal een onderzoek komen naar de wet op Marktwezen, hoe deze precies in elkaar zit en wat er verbeterd moet worden, zeggen de parlementariërs. Nagegaan zal worden welke standaarden er gehanteerd moeten worden. Het financiële vraagstuk roept vraagtekens op. Het is nog onduidelijk waar er gelden gestort worden en bij wie. Uit betaalbonnen en stukken blijkt duidelijk dat er verschillende betalingsmethoden worden gehanteerd.

Het verbaasd de parlementariërs dat er verschillende type betaalbonnen zijn verstrekt aan standhouders. “Op de bonnen zijn verschillende stempels van de markt te zien en ook van het ministerie van Regionale Ontwikkeling", geven de parlementsleden aan. Het komt vreemd over bij hen, want bij de overheid worden doorgaans roze gebruikt.

Transparant beleid
Marktmeester Korendam zegt dat hij een transparant beleid voert. Er is een financiële afdeling op de markt waar alle geldzaken worden afgehandeld. Alle gelden die ontvangen zijn door de markt, worden gestort op de Landbouwbank. De interne controle van het ministerie is wekelijks op bezoek om zaken te controleren. “Dus op de markt kunnen geen gelden ontvangen worden zonder medeweten van het districtscommissariaat en het ministerie”, zegt Korendam.

Met vereende krachten, hopen de drie assembleeleden helderheid te brengen in deze materie. Hoewel deze marktmeester pas zes maanden de leiding heeft, valt het op dat er veel dingen zijn aangepakt.
Er zijn diepgaande zaken waarover er nog gepraat moet worden, waarbij herstel en oplossingen moeten komen.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May