Tweede ronde Natuurkunde Olympiade afgewerkt
02 Aug 2013, 17:00
foto
Leerlingen bezig met een natuurkundeproef in het laboratorium van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.


De 56 finalisten van de Mulo Natuurkunde Olympiade 2013 hebben vandaag meegedaan aan de tweede ronde. Deze drie uur durende toets bestaat uit meerkeuze vraagstukken, waarbij de leerlingen hun antwoord dienen toe te lichten. Naast de open opgaven moeten ze ook een practicum opdracht uitvoeren.

De opdrachten van de Olympiade zijn op een ander niveau dan die van de school, zegt Ignaas Jimidar van het Comité Natuurkunde Olympiade Suriname. Het gaat bij de Olympiade erom dat je meer scoort dan je tegenstander. Er wordt dus naar gekeken wie met de natuurkunde stof van de school verder kan denken en meer inzicht heeft in de materie.

Belangrijk meetmoment
De Mulo-leerlingen maken kennis met het niveau en het competitie-element zodat ze kunnen meedoen aan de VWO Olympiade. Gebleken is dat de top van de VWO Olympiade bestaat uit leerlingen die hebben meegedaan aan de finale ronde van de Mulo Olympiade. Ook is het voor de school en het ministerie een meetmoment voor het natuurkunde onderwijs op de mulo scholen. De Mulo Natuurkunde Olympiade wordt sinds 2007, nu voor de zevende keer gehouden.

De eerste ronde werd gehouden op 10 juli. Hieraan hebben ruim 1600 leerlingen van verschillende muloscholen meegedaan. De eerste ronde bestaat uit meerkeuze vraagstukken, zoals de leerlingen gewend zijn bij het examen. Aan de Mulo Olympiade mogen derde en vierde klas leerlingen meedoen van de B-richting. Hieruit zijn de finalisten geselecteerd.

De Grace Schneiders-Howardsschool uit Nickerie heeft twee jaar achter elkaar de olympiade gewonnen. Indien deze school dit jaar weer wint, behoudt ze de wisselbeker. De leerlingen gaan elk jaar naar de lanceerbasis van Kourou, echter wordt er dit jaar nog uitgekeken naar sponsoring voor deze toch wel dure trip, zegt Jimidar. De uitslag en prijsuitreiking vinden plaats op 17 augustus 2013.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May