Kwaliteit onderwijs binnenland maakt sprongen vooruit
27 Jul 2013, 20:00
foto


Het onderwijs in de districten, Sipaliwini, Brokopondo en Marowijne maakt een goede ontwikkeling door. De kwaliteit ervan is verbeterd en het onderwijs is bereikbaar geworden voor meer leerlingen in de verre districten. Bert Eersteling, verantwoordelijk voor het onderwijs in het binnenland, zegt dat er ook hard is gewerkt om het vervolgonderwijs vanuit de basisschool naar het voortgezet onderwijs op junioren niveau (voj) zoveel mogelijk in het binnenland mogelijk te maken.

Eersteling zegt dat meer dan 90 procent van de kinderen in het binnenland nu onderwijs geniet. Het aantal leerlingen dat voorheen naar Paramaribo moest verhuizen of reizen om vervolgonderwijs te volgen, is drastisch afgenomen. Met de komst van groeischolen in Sipaliwini, Atjoni en Stoelmanseiland, is volgens Eersteling de stroom van leerlingen naar Paramaribo afgenomen van ongeveer 300 naar minder dan 20 het afgelopen schooljaar.

Groeischolen
Groeischolen zijn scholen waarvan de meesten alleen een eerste en tweede leerjaar hebben. “Het komend schooljaar hebben ze een derde leerjaar en het jaar daarop moeten het volledige scholen zijn”, zegt Eersteling. De opvang van leerlingen op de voj-school heeft volgens hem vruchten afgeleverd.

Het streven is erop gericht om het komend schooljaar andere groeischolen, die nu in aanbouw zijn, te openen. Dit geldt zeker voor Nieuw Aurora, terwijl in het dorp Guyaba 13 nieuwe lokalen worden bijgebouwd. De voj-school te Stoelmanseiland zorgt voor opvang van doorstroom leerlingen van ruim 12 dorpen in de omgeving, terwijl de school te Atjoni zorgt voor de opvang van 21 leerlingen die komen van het basisonderwijs.

Meer bevoegde krachten
Het aantal leerkrachten in het binnenland is nu 877. Vergeleken met het jaar 2000, is dit een groei van 100 procent. Van dit aantal heeft 210 (24 procent) nog een onbevoegde status. De rest is in het bezit van een kweekschool diploma. Eersteling hoopt dat met de kweekscholen in Brokopondo en Marowijne het aantal onbevoegde leerkrachten verder zal afnemen.

De meeste onbevoegde leerkrachten komen voor in het district Sipaliwini. In het Boven-Surinamegebied met 275 leerkrachten, is ongeveer 80 procent van de leerkrachten onbevoegd. Van de openbare scholen in het binnenland is slechts 10 procent onbevoegd. De cijfers geven volgens Eersteling aan dat er vanuit het ministerie inderdaad wordt gewerkt aan professionalisering van de onderwijsgevenden.

Lichte groei
Eersteling zegt haast ongeduldig uit te zien naar de schoolresultaten van de glo-examens van dit jaar. “Ik ben geen pessimist, maar verwacht over het algemeen geen al te hoog percentage. Als ik kijk naar de cijfers van voorgaande jaren, verwacht ik wel een lichte groei. Ik hoop dat we 40 procent of iets daarboven bereiken”, zegt hij.

Knelpunten zijn nog altijd huisvesting van leerkrachten uit Paramaribo, materiaalvoorziening en beschikbaarheid van water en elektriciteit. Voor dit laatste moet het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen zorgen, geeft Eersteling aan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May