Minister Wijnerman weerspreekt aantijgingen
25 Jul 2013, 15:30
foto
Minister Adelien Wijnerman van Financiën


Naar aanleiding van de onlangs verschenen mediaberichten waarin de samenwerking tussen het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname negatief wordt besproken, wenst de minister als volgt te reageren.
“In diverse mediaberichten wordt melding gemaakt van insinuaties vanuit anonieme bronnen”. Ik zie het als mijn taak om de samenleving van de juiste informatie te voorzien en verdere onnodige onrust in de samenleving te voorkomen.

Het is goed om aan te geven wat de procedures en verhoudingen zijn tussen de monetaire autoriteiten in ons land. We kennen een scheiding van monetaire aangelegenheden en aangelegenheden met betrekking tot staatsfinanciën. De voornaamste taak van het ministerie van Financiën is om ons staatsfinanciën effectief en efficiënt te beheren en toezicht te houden. Hieronder vallen de dagelijkse betalingen die o.a. geschieden vanuit de bankrekeningen van de overheid die zij bij de Centrale Bank van Suriname aanhoudt.

Monetaire aangelegenheden zoals de kasreserves regeling en het stabiel houden van onze munteenheid; de Surinaamse dollar oftewel de SRD zijn aangelegenheden van de Centrale Bank van Suriname. Vanzelfsprekend hebben beide autoriteiten, inzake het beleid bij staatsfinanciën en het monetair beleid een nauwe afstemming met elkaar, zodat de uitvoering van het beleid zo optimaal mogelijk kan geschieden cq. gefaciliteerd kan worden. Beide instituten hebben echter hun eigen verantwoordelijkheden waarbij zij het niveau van ons staatsfinanciën en monetaire zaken zo duurzaam en gezond mogelijk dienen te houden.

Dagelijks overleg
Aan het begin van elk begrotingsjaar wordt er in DNA een begroting goedgekeurd. Dit is een raming van het benodigde budget dat bij de jaarplanning van het beleid hoort. Kortom je schetst een verwachting van de inkomsten en uitgaven voor de periode van het begrotingsjaar.
Na het vaststellen van de begroting, volgt de daadwerkelijke uitvoering van beleid, waarbij er dagelijks gemonitord wordt wat er reëel binnenkomt aan inkomsten en wat er weer uitgegeven wordt.

In tegenstelling tot het verleden, monitort het ministerie van Financiën dagelijks welke betaalopdrachten nog openstaan. De monetaire autoriteiten, in deze vertegenwoordigd door de minister van Financiën en de governor van de Centrale Bank, hebben dagelijks overleg over de betaalopdrachten en de status van de betaalrekening. Indien er druk is op de betaalrekening en dus niet alle uitgaven in een keer gedaan kunnen worden, bepaalt de Minister van Financiën wat de prioriteiten van betaling zijn.

Mede door deze strakke monitoring en het continue overleg met de Centrale Bank van Suriname heeft het ministerie van Financiën op dit moment geen noemenswaardige betalingsachterstanden, die op korte termijn wel worden ingelopen. Natuurlijk horen we ook klachten van leveranciers die zeggen maandenlange betalingsachterstanden te hebben. Indien deze gevallen zich voordoen dient de leverancier zich bij de opdrachtgever (het desbetreffende vak ministerie) te melden, aangezien hoogstwaarschijnlijk het papierwerk aldaar administratief nog niet verwerkt is.

Onrust stoken
Daarbij wil ik een opmerking maken over de grievende insinuatie als zou de governor eenzijdig beslissen om gelden over te maken aan een van de buitenlandse posten. Het systeem dat bestaat tussen de monetaire autoriteiten is dusdanig ontworpen dat niemand, behalve de betaaldienst van Financiën onder leiding van de directeur van Financiën of ikzelf, tekenbevoegdheid heeft om betalingen namens de Staat te doen. Dat wil zeggen dat de Centrale Bank van Suriname geenszins in staat is om vanuit de betaalrekening van de overheid eigen opdrachten, zonder toestemming van Financiën te doen uitgaan. De bedoelde betaling is overigens een reguliere overmaking die aan elke buitenlandse post geschiedt voor het dekken van de operationele kosten. De opdracht voor deze betaling komt vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken en het bedrag wordt aldaar vastgesteld volgens de geldende normen en procedure.

Persoonlijk vind ik het jammer dat we juist in dit tijdsvak waarin Suriname de weg naar zelfstandigheid heeft gevonden, er redenen gezocht worden om – wegens politieke doeleinden – onrust te stoken. Als minister en gewezen directeur van Financiën ben ik mij zeer goed bewust van mijn verantwoordelijkheden en Ik zal mij onverminderd effectief blijven inzetten om het in mij gestelde vertrouwen niet te schaden.”

Adelien Wijnerman (minister van Financiën)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May