Kuldipsingh eerste klant van Moengo Minerals
24 Jul 2013, 12:00
foto
Kuldipsingh Readymix N.V. vervoert de eerste lading metakaolien van Moengo Minerals.


Kuldipsingh Readymix N.V., onderdeel van het bouwconcern Kuldipsingh Group, toont zich na een reeks testen enthousiast over de toepassing van metakaolien in beton. In Moengo is de fabriek van Moengo Minerals N.V. inmiddels begonnen met de productie van metakaolien, een fijn wit poeder dat gewonnen wordt uit het kaolien (pemba doti) dat daar in de bodem zit - onder de productnaam Power Pemba. Vandaag vindt te Moengo de eerste commerciële levering plaats van Power Pemba aan Kuldipsingh. Hieraan gingen enkele proefleveringen vooraf.

De fabriek van Moengo Minerals is al enkele maanden aan het proefdraaien. Uit testen die een gezamenlijk onderzoeksteam van Kuldipsingh en Moengo Minerals heeft gedaan, blijkt dat beton waarin Power Pemba is verwerkt sterker en duurzamer is dan ‘normaal’ beton. ‘Normaal’ beton (opgebouwd uit cement, water en aggregaten als zand en steenslag) wordt op den duur aangetast door optrekkend vocht of door de inwerking van bijvoorbeeld zoutwater. Dit vormt een groot probleem in vochtige, tropische omgevingen als in Suriname. Door toevoeging van metakaolien wordt het beton veel beter hiertegen bestand. Hoogovenslak, poederkool-vliegas of silica-fume kunnen dezelfde functie vervullen. ‘Maar’, zegt directeur Miguel Eersel van Moengo Minerals, ‘dit zijn geen lokale producten. Power Pemba komt uit eigen bodem.’ Met de testen die Moengo Minerals en Kuldipsingh uitvoeren, kan worden aangetoond dat de te verwachten levensduur van een betonconstructie minimaal 100 tot 150 jaar kan zijn.

Bijkomend voordeel is dat beton met metakaolien sterker is en sneller uithardt, waardoor sneller kan worden gebouwd.

Enorme potentie
Moengo Minerals biedt emplooi aan circa 35 personen, in de mijnen en fabriek te Moengo, op het hoofdkantoor in Paramaribo en in het eigen laboratorium aan de Adek-universiteit. Eersel denkt dat er in potentie jaarlijks 50 duizend ton metakaolien kan worden afgezet op de Surinaamse markt. De fabriek in Moengo heeft een maximale productiecapaciteit van 40 duizend ton op jaarbasis. De belangrijkste afnemer is tot dusver Kuldipsingh. Eersel ziet ook exportpotentie: ‘We hebben geïnteresseerden uit Frans-Guyana op bezoek gehad. We mikken erop vanaf volgend jaar te kunnen exporteren.’

Volgens Eersel hebben internationale geologen vastgesteld dat het kaolien uit Moengo van topkwaliteit is. De grondstof kent allerhande toepassingen, van verfpigmenten tot papierpigmenten en de keramiekindustrie. Vooralsnog concentreert Moengo Minerals zich op toepassing in de bouw. In onder andere Brazilië, Frankrijk, de Verenigde Staten en Groot Brittannië wordt metakaolien veelvuldig gebruikt in grote bouwwerken als bruggen, havens en gebouwen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May