Pre shipment controle blijft heet hangijzer bedrijfsleven
22 Jul 2013, 04:00
foto
Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en het Suriname Business Forum.


Veel ondernemers zijn onzeker over de inspectie die plaatsvindt door SGS voordat de goederen worden verscheept. Hierdoor is er minder geïmporteerd. "Er is sprake van een chaotische situatie, waarbij het duidelijk is dat de goederen duurder zullen worden, ook al zegt het ministerie van Financiën dat dit niet het geval is". Dit zei Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en Suriname Business Forum in Welingelichte Kringen op Radio ABC, zondag.

Het bedrijfsleven heeft een scala aan zorgpunten kenbaar gemaakt in een schrijven aan het ministerie van Financiën. Een stuurgroep bekijkt de kanttekeningen. "Maar we hebben nog niks gehoord. Wij zijn nog even ver. Intussen wordt er veel minder geïmporteerd. Ook de import voor multinationals ligt stil. Omdat er veel onduidelijkheid is", zegt Welzijn.

Baat bij controle
Nu al is er sprake van schaarste aan ureum, deelt Welzijn mee. Hij merkt op dat bij ureum en olie, wereldmarktprijzen gelden. Als er vooraf geïnspecteerd moet worden, kan er geen kunstmest worden geïmporteerd. Het bedrijfsleven klaagt erover dat er nauwelijks overleg is geweest voordat SGS is ingeschakeld en op 17 juli de nieuwe maatregelen ingingen.

"Ook het bedrijfsleven heeft baat bij goede controle, want door onderfacturering lijden bonafide bedrijven ook veel verlies. De douane moet beter functioneren, maar waarom zoveel miljoenen uitgeven aan SGS?", stelt Welzijn. Het bedrijfsleven heeft nog niet vernomen welke goederen vrijgesteld zijn van de inspectie. Volgens Welzijn is er te weinig overleg en er is haastwerk verricht, zonder stil te staan bij de gevolgen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May