Lofuitingen bij heropening pand St. Vincentius Ziekenhuis
20 Jul 2013, 04:00
foto
Algemeen directeur Manodj Hindori voor het gerenoveerde monumentale pand. (Foto: Raoul Lith)


Vol trots leidde directeur Manodj Hindori de minister van Volksgezondheid Michel Blokland en diverse genodigden door het gerenoveerde pand van het Sint Vincentius Ziekenhuis. Eerst werd het lintje doorgeknipt door Blokland. Daarna volgde de inzegening door de rooms-katholieke bisschop Wilhelmus de Bekker. De renovatie van het monumentale pand heeft 2.3 miljoen euro gekost en duurde twee jaar. De fondsen zijn afkomstig uit de restverdragsmiddelen en uit staatskas.

“We staan hier zeer waarschijnlijk op dezelfde plek als 97 jaar geleden, toen het ziekenhuis geopend werd”, zei Hindori met een gevoel van dankbaarheid voor de mensen van het eerste uur en degenen die hun krachten decennialang hebben gegeven. “Met de opening van dit glorieuze gebouw zijn wij weer in staat hoogwaarde zorg te bieden aan de gemeenschap. We hebben bij de indeling namelijk gelijk ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen in de medische sector. Er zijn minder verpleegbedden, maar meer dagbehandelingsfaciliteiten zoals endoscopie, fysiotherapie en EEG”, legde Hindori uit. Hij vertelde ook dat de klassenkamers terug zijn, waaronder drie superklassenkamers met behalve warm en koud water, televisie, koelkast en internet.

Herboren ziekenhuis
“Net als vele bejaarden onder ons, ontkwam ze er niet aan vanwege slijtage en aantasting der tijds, in aanmerking te komen voor knie- en heupprothese. Die operaties heeft zij ondergaan en vandaag zijn wij allen getuigen van het resultaat van deze ingrepen. Er jonger uitzien dan haar leeftijd doet vermoeden dat zij er rechtop bij staat, met haar voeten stevig in de grond. Met gepaste trots kijken wij thans naar een herboren RKZ', zei Blokland, die achttien jaar lang als arts in het ziekenhuis gewerkt heeft. Hoewel in de loop der jaren het ziekenhuis een uitmuntende reputatie heeft weten op te bouwen, zijn de tijden volgens de minister veranderd en het Sint Vincentius Ziekenhuis heeft zich ook moeten aanpassen. Hij haalde verschillende problemen aan, zoals ligdagtarieven die jarenlang niet zijn aangepast, de uitstroom van hoog opgeleide medewerkers en de verbetering van de dienstverlening waarmee ziekenhuizen tegenwoordig te kampen hebben.

Medewerkers van het ziekenhuis blijken niet alleen toegewijd maar ook talentvol, toen zij in koor verschillende nummers ten gehore brachten. 'Swit St. Vincentius' is een lied dat gecomponeerd is door een medewerker en werd bij de heropening vrijdag gezongen door Lady Shaynah. Het nummer werd ook aangeboden aan de directie en de raad van toezicht. Zuster Lidewijde van Doorn van de Zusters van Liefde die het ziekenhuis hebben gerealiseerd in 1916, alsook het eerste meisje dat geboren is in het ziekenhuis, Antoinetta Behr in ditzelfde jaar, waren bijzondere gasten.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May