Minister Hok geeft exploratie vergunning in concessie Suralco
19 Jul 2013, 06:00
foto


Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) blijkt een concessie voor exploratie gegeven te hebben aan IGAB NV. Het gaat om 9,584 hectare aan de Grankreek ten westen van de Marowijnerivier in het district Sipaliwini. Een deel van de concessie, ongeveer 60 ha in het Nassaugebied, is reeds aan Suralco uitgegeven voor exploitatie van bauxiet.

IGAB heeft de concessie in april dit jaar gekregen voor exploratie van mineralen, waaronder goud. De concessie is gegeven tot april 2016. De directeur van IGAB NV is Aaron Nelisi Asaitie, die over de Nederlandse nationaliteit beschikt. Het bedrijf is opgericht op 24 november 2011.

Misleiding en vriendjespolitiek
Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) zegt aan Starnieuws dat de minister in alle haast concessies heeft uitgegeven, zonder na te gaan of terreinen al uitgegeven zijn. Er worden allerlei vrienden en relaties geaccommodeerd. "Ik heb vragen gesteld aan president Desi Bouterse hierover. Er is duidelijk sprake van misleiding, maar om politieke redenen wordt er niet opgetreden", merkt Gajadien op. Mensen die concessies hebben gekregen in het interessegebied van Iamgold en Surgold staan al in de rij om te onderhandelen. "Het gaat duidelijk om speculatie", stelt Gajadien.

Het assembleelid hoopt dat de president ingaat op de gestelde vragen, want hij heeft beloofd om een kruistocht tegen corruptie aan te zullen gaan. Tot nu toe zijn alleen ministers en anderen vervangen, zonder dat er onderzoek wordt gepleegd en mensen consequenties aanvaarden voor hun daden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May