Speciale eenheid bevrijdt twee medewerkers Rosebel
18 Jul 2013, 00:00
foto
Nieuw Koffiekamp. (Beeld: Google Earth)


De situatie in Nieuw Koffiekamp is nog niet helemaal overzichtelijk. Zojuist heeft Rosebel Gold Mines/Iamgold met eenheden van de politie, ondersteund door militairen, twee van haar medewerkers die in het dorp waren achtergebleven, bevrijd. De twee medewerkers zaten in het voertuig dat woensdagavond is vernield en in brand gestoken door woedende dorpelingen.

De uit de hand gelopen situatie begon toen Rosebel met gewapende manschappen de gouddelvers uit het concessiegebied verwijderde. Arsino Libretto, een van de gouddelvers ontkent tegenover Starnieuws dat de twee medewerkers van Rosebel in gijzeling werden gehouden. De twee medewerkers zijn uit het dorp afkomstig en werken voor de afdeling Community Relations. Zij gingen, nadat het bedrijf de mannen uit het concessiegebied had verwijderd en hun materieel had vernietigd, naar het dorp om te praten. De woedende mannen hebben hun wagen in brand gestoken en moesten zij hun toevlucht zoeken bij de kapitein. Ook het gebouw waar de kapitein verblijft werd toen belaagd met stenen.

Schoten gelost
Libretto zegt dat de gewapende eenheden enkele schoten hebben gelost toen zij het dorp binnenkwamen om de medewerkers te halen. Niemand is gewond geraakt.
Terwijl Libretto telefonisch zijn verhaal doet aan Starnieuws, meldt hij dat op dat moment de maatschappij nog bezig is met het vernielen van werktuig en materieel van de gouddelvers. Gewapende mannen houden toezicht en houden met hun geweren de dorpelingen op een afstand.

Libretto die namens de verdreven gouddelvers praat en van de organisatie Makamboa is, zegt dat zij niet accepteren om beschouwd te worden als illegalen. In het Surinaams zegt hij dat de overheid Iamgold concessierechten geeft op nog geen 500 meter van het dorp. “Unu na dya wi e tang, gowtoe na un wroko un no sab no wan tra san fu du. Efu lanti nanga Iamgold e puru unu dya, dan den musu sorgu dyi wan tra presi fu wi kan suku a gowtu", zegt Libretto. Zoals eerder vermeld zegt ook hij dat er al ruim drie jaar afspraken zijn met de overheid voor een ander gebied, maar dat daar niets van terecht is gekomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May