Suriname noteert schrikbarende cijfers tienermoeders
18 Jul 2013, 07:00
foto


Suriname is na Guyana in de Caribische regio het land met het hoogste aantal tienermoeders. Van de ruim 1500 geboortes per jaar, is 15 tot 17 procent een tienermoeder. Op elke honderdste zwangerschap zijn zestien tienermeisjes.

Het project tienermoeders van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken noteert dat jaarlijks 250 tienermoeders zich melden met een ongewenste zwangerschap. Deze en andere regionale cijfers werden woensdag gepresenteerd tijdens een medialunch gehouden door het United Nations Fund on Population (UNFPA) in Suriname. UNFPA-vertegenwoordiger Judith Brielle en sprekers van vrouwenorganisaties zeggen te maken te hebben met een enorm maatschappelijk probleem waar overheid, maatschappelijke groepen en anderen zich dringend mee bezig moeten houden.

Actieprogramma
Donderdag wordt in een workshop van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken verder gesproken over deze en andere issues die betrekking hebben op jongeren. De bedoeling is te komen tot een daadwerkelijk actieprogramma. Het UNFPA zal dit jaar zich specifiek richten op tieners. Samen met haar partners, zoals vrouwenorganisaties, de ministeries van Binnenlandse Zaken, Sport- en Jeugdzaken en anderen zal hard gewerkt worden aan een preventief programma. De media blijken een belangrijke rol te vervullen en zal naar een modus gezocht worden die effectief bij te betrekken.

Tijdens de bijeenkomst in hotel Torarica heeft UNFPA-Suriname een tien minuten durende film vertoond van drie tienerouders. Daarin vertellen Withney (16), Lucile (19) en Remy (25), over hun ervaringen als tienerouders en welke drastische veranderingen hun leven heeft gekregen. De hoogste prijs die daarvoor is betaald, is het opofferen van hun jeugd, het verlaten van de school, de grote afhankelijkheid ten opzichte van anderen en het harde leven in een onderbetaalde baan om het hoofd boven water te kunnen houden.

Doorslaggevend voor verdere leven
De film zet in beeld wat het UNFPA heeft laten optekenen in zijn laatste rapportage, dat de tienerjaren de meest beslissende leeftijd zijn voor meisjes. Wat in die periode gebeurt, bepaalt hun verdere toekomst en dat van hun familie. De tienerperiode wordt door het UNFPA getypeerd als die waarin, in ontwikkelingslanden meisjes het meest vatbaar zijn voor zwangerschappen, school verlaten, kinderhuwelijken, seksuele exploitatie, geweld en het in contact komen met hiv/aids.

Een beeld gevend van de huidige situatie zegt het UNFPA dat complicaties tijdens zwangerschappen de hoofdredenen zijn van kindersterfte tijdens de geboorte. Tienermeisjes in de leeftijdsklasse 15 tot en met 19 jaar uit lagere inkomensgroepen zijn het meest vatbaar voor complicaties door de beperkte bereikbaarheid op goede gezondheidszorg en begeleiding. Dit resulteert in duizenden kindersterfte bij de geboorte in ontwikkelingslanden. Hoe jonger een tienermoeder is hoe hoger het risico op een slechte gezondheid. Tienermoeders tot 15 jaar lopen veel meer kans te overlijden bij de geboorte dan moeders boven de 20 jaar.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May