‘Eindelijk Vrij’ moet stigma verkleinen
16 Jul 2013, 11:00
foto
Minister Stanley Betterson en uitgeefster Hyacinth Bos-Halfhide. (Foto: min. RO)


‘Eindelijk Vrij’ moet het stigma dat marrons door de jaren heen hebben gekregen terugdringen. Het boek van auteur Annelies den Boer-Asidi gaat over vertellingen uit de gebieden van alle boven rivieren in het binnenland van Suriname. Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling heeft het boek gisteren ontvangen.

Reizend vanuit Futunakeba via de soela’s naar Atjoni vertelt Ma Tii ware gebeurtenissen over het slavernij verleden. De schrijfster komt zelf uit het district Brokopondo. Uitgeefster Hyacinth Bos-Halfhide van stichting Hosea vindt dat dit boek de mensen uit het binnenland moet eren voor hun daadkracht en levenswijze. Wegtrekken vanuit de stad door de slaven toen naar de bossen was dubbel gevaar, zegt ze. “Je speelde met je leven, maar je wist ook niet wat het bos je zou geven.

Het boek moet aangeven dat marrons ook goed bezig zijn, stelt de uitgeefster. Formeel wordt het boek dat in Duitsland is gedrukt, in september geïntroduceerd. Ofschoon ‘Eindelijk Vrij’ in Paramaribo zal worden verkocht, krijgen alle scholen in het binnenland het boek gratis. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling zal helpen bij de distributie in het binnenland.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May