Zuid-Amerikaans blok stuurt VS harde boodschap
12 Jul 2013, 15:00
foto


Zuid-Amerikaanse leiders zullen vandaag een harde boodschap sturen naar Washington over beweringen van de Amerikaanse spionage in de regio. In het bericht verdedigen de leiders ook hun recht om asiel aan te bieden aan de voortvluchtige Amerikaanse spion, Edward Snowden.

De presidenten van de Mercosur-landen komen in Montevideo, Uruguay bijeen waar het geschil met de Verenigde Staten van Amerika hoog op de agenda zal zijn. De top volgt na twee weken van gespannen Noord-Zuid verhoudingen over de kwestie Snowden. “We hebben de kwestie van spionage op het continent en kwesties in verband met het asielrecht besproken," zei de Uruguayaanse minister van Buitenlandse Zaken, Luis Almagro, donderdag aan verslaggevers nadat de agenda bekend was. De Mercosur-blok bestaat uit Venezuela, Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay.

Washington eist de arrestatie van Snowden op grond van spionage aanklachten. Snowden heeft uitgebreide informatie over geheime Amerikaanse spionageprogramma’s onthuld. Hij zit sinds eind juni vast in de transitzone van de internationale luchthaven van Moskou en heeft in verschillende landen asiel aangevraagd.

Recht opeisen
De regeringen in Venezuela, Bolivia en Nicaragua hebben aangeboden om hem te huisvesten, waarmee ze de waarschuwing van de Amerikaanse president Barack Obama trotseren. Obama heeft gezegd dat elk land die Snowden helpt er ernstige gevolgen aan zou overhouden. Snowden heeft officieel nog geen van de asiel-aanbiedingen aanvaard.

"Wij geloven dat de internationale gemeenschap het recht van alle burgers in de wereld om asiel aan te vragen moet opeisen: diplomatieke, politieke, humanitaire, hoe je het ook wilt noemen," zei de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Elias Jaua. "Venezuela gaat zijn recht uitoefenen krachtens internationaal recht, ongeacht de dreigingen, ongeacht de vergelding, ongeacht de gevolgen," liet hij weten.

Zoeken antwoorden
Leiders in de regio zijn woedend op nieuwe beschuldigingen dat de Amerikaanse Nationale Veiligheidsdienst het internetverkeer in de meeste Latijns-Amerikaanse landen met zijn spionage programma’s controleert, met name in Colombia, Venezuela, Brazilië en Mexico.

Colombia, de dichtstbijzijnde militaire bondgenoot van Washington in Latijns-Amerika, heeft zich aangesloten bij de overheden die antwoorden zoeken nadat een vooraanstaande Braziliaanse krant de beschuldigingen op dinsdag publiceerde.

De Mercosur-bijeenkomst zal naar alle waarschijnlijk in de lijn liggen van de Unasur-top waar Zuid-Amerikaanse leiders vorige week hun ondersteuning hebben uitgesproken voor de Boliviaanse president Evo Morales. Verschillende Europese landen hadden hem de toegang tot hun luchtruim ontzegd op verdenking dat de 30-jarige Snowden misschien wel aan boord was van het toestel.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May