Huisartsen steunen Nationaal Zorgstelsel ondanks vragen
11 Jul 2013, 16:50
foto


Meer dan tweehonderd huisartsen hebben op een algemene ledenvergadering van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) besloten, vooralsnog het onlangs ingevoerde Nationaal Zorgstelsel (NZS) te steunen en aan mee te werken. Dit ondanks het feit dat de artsen op de meest dringende onduidelijkheden geen antwoorden hebben gekregen.

Uitgangspunt is dat de VMS vertrouwen heeft in vicepresident Robert Ameerali en zorgverzekeraar Self Reliance. De VMS is opgenomen in een monitoringscommissie voor het stelsel. De artsen vinden dat het belangrijk is dat elke Surinamer een ziektekostenverzekering heeft. De meest dringende vragen van de artsen zijn toch wel, tegen welk tarief een behandeling moet plaatsvinden, hoe de registratie van nieuwe patiënten zal plaatsvinden, maar ook wat het verzekeringspakket precies inhoudt en wat de status is van een verzekeringspolis.

Antwoorden nodig
“Ondanks al deze onduidelijkheden waarop we nog geen antwoorden hebben, is besloten mee te gaan met verzoek van de vicepresident om alle gevallen te behandelen met de garantie dat alle kosten zullen worden vergoed”, zegt VMS-voorzitter Pieter Voigt aan Starnieuws. Volgens hem waren er op de vergadering veel praktische vragen die het VMS-bestuur verder zal bespreken met Ameerali en Self Reliance.

Er is ook gesproken over de verdeling dan wel het accepteren van nieuwe patiënten. Voigt zegt dat de verzekeringsmaatschappij een verdeling zal maken. Hij adviseert dat per huisarts tussen de 1500 tot 2000 patiënten staan ingeschreven. Sommige huisartsen hebben dat bestand al bereikt terwijl met het NZS andere en nieuw bijgekomen artsen meer patiënten kunnen opnemen.

Geen schoonheidsprijs
Voigt zegt dat sowieso gesproken zal moeten worden over het tarief waarvoor een patiënt behandeld moet worden. “Dus er zijn tal van open vragen waarop nog antwoorden moeten komen. Het stelsel is nieuw, verdient niet de schoonheidsprijs en had met artsen als met patiënten beter moeten zijn voorbereid”, zegt de VMS-voorzitter.

Andere belangrijke vragen uit de vergadering betreffen specialistische behandelingen, welke afspraken gelden voor ziekenhuisopnames en ligdagtarieven. “Wij hebben er vertrouwen in dat de kinderziektes kunnen worden weggewerkt en gaan door goede zorg te verlenen aan de patiënt”, zegt Voigt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May