Suriname met vijftig personen naar Inter Guiana Festival
11 Jul 2013, 02:00
foto


Ruim vijftig artiesten en officials vertrekken vanmorgen naar het Inter Guiana Cultural Festival 2013 in Frans-Guyana. Suriname doet met alle onderdelen mee: Literatuur, Craft, Culinair, Beeldende kunst, Podium kunst en Fashion. Het doel van het festival is om de drie Guyana's op cultureel en maatschappelijk gebied dichter bij elkaar te brengen.

Dit festival is in 2011 geïnitieerd door Suriname met de bedoeling het elk jaar in een van de buurlanden te houden. 2012 was Guyana aan de beurt en nu is Frans-Guyana de gastheer. Het cultureel festival duurt van 11 tot en met 14 juli.
Indien de voortgang van het festival gewaarborgd blijft, zullen ook andere landen zoals Brazilië en Venezuela opgenomen worden in dit cultuurevenement.
Frans-Guyana hoopt een goede indruk te maken en een behoorlijk bezoekersaantal te trekken. Het gastland had eerder het besluit genomen om alleen de Franse deelnemers op te nemen in de openingsceremonie, vanwege het feit dat de Suriname en Guyana pas in de middag in Cayenne zullen arriveren. Eartha Silos, artistiek director van het IGCF, heeft na de finale meeting met de Franse organisatie afgesproken om zowel Suriname alsook Guyana mee te laten doen openingsceremonie. De kick off vindt vandaag plaats in de Auditorium L’ENCRE.

Telkens een ander cultuurelement
De Surinaamse delegatie wordt dit jaar vertegenwoordigd door Hindostaanse cultuurdragers. Silos kiest er steeds voor een van de bevolkingsgroepen om hun Cultuur volledig uit te kunnen dragen. "Als we Suriname in het buitenland vertegenwoordigen met alle groepen, dan wordt er steeds slechts een aspect uit een bepaalde cultuur naar voren gebracht, terwijl er veel is van elke cultuur", legt Silos uit. Het vorige jaar schitterde Suriname met de Inheemse cultuur.

De gebruikelijke wijze waarop de afsluiting plaatsvindt, heeft dit keer iets aparts. Op 14 juli wordt het festival voor het publiek afgesloten met een heuse culinaire dag, waarbij alle drie landen hun kookkunst zullen tonen. Er zal dan van 11 uur tot 17.00 uur een culinaire expo zijn met demonstraties uit de verschillende landen. Suriname zal met zijn Hindostaanse keuken veel aandacht trekken, vanwege de geur en natuurlijk de smaak. Er zal onder andere roti kip, bara en pulauri te krijgen zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May