Storm Chantal wakkert vrees voor overstromingen aan
10 Jul 2013, 12:30
foto
Voor het eiland Hispaniola -de Dominicaanse republiek en Haïti- brengt de storm Chantal veel regen mee. (Beeld: Accuweather.com)


Tropische storm Chantal is vanmorgen vroeg geraasd over het zuiden van Puerto Rico. Gezien het pad dat de storm volgt zal hij over de Dominicaanse Republiek en Haïti komen. De autoriteiten in die landen hebben gewaarschuwd voor mogelijke aardverschuivingen en zware overstromingen.

Chantal is ontregeld en is een orkaan-waarschuwing voor de zuidkust van de Dominicaanse Republiek is ingetrokken, zegt het Nationaal Hurricane Center in Miami, Florida. De waarschuwing voor een tropische storm blijft van kracht voor de Dominicaanse Republiek, Haïti, Puerto Rico, Turks- en Caicoseilanden, en het zuidoosten van de Bahama's.

In de Dominicaanse Republiek zal Chantal naar verwachting vanmiddag aan land gaan. De autoriteiten hebben de bewoners in de laaggelegen gebieden aangemaand te evacueren, maar slechts weinigen gaven daar gehoor aan.
"We weten zeker dat er niets gaat gebeuren," zei Geovanny Batista, leider van een verarmde gemeenschap in de hoofdstad Santo Domingo die grotendeels is gebouwd van hout, karton en zink."We kunnen niet zomaar gaan en onze spullen achterlaten," zei hij. "Dieven zullen komen en ze meenemen."

Ontbossing en bouwvallige behuizing
Ook in Haïti stuitten de ambtenaren op soortgelijke weerstand, ondanks herhaalde radiowaarschuwingen.Straatverkoper Marc St. Juste zei dat hij niet op de hoogte was van de komst van de storm. Hij besloot nog buiten te blijven al was het alleen om nog een paar ijsstaven te verkopen in het centrum van Port-au-Prince, de drukke hoofdstad van Haïti.

Zowel Haïti en de Dominicaanse Republiek zijn kwetsbaar voor overstromingen en aardverschuivingen van stormen, maar door de wijdverspreide ontbossing en bouwvallige behuizing in Haïti betekent zelfs matige regen een grote bedreiging.
Haïti is al in het midden van het regenseizoen en leven nog steeds 279.000 mensen in beroerde nederzettingen die in de hoofdstad en elders opdoken na de verwoestende aardbeving van 2010.

De verwachting is dat Chantal maximaal 25 centimeter regen zal brengen in delen van het eiland Hispaniola, dat de Dominicaanse Republiek en Haïti delen.
De storm bevond zich vanmorgen ongeveer 380 kilometer ten zuiden van San Juan, Puerto Rico. De maximale aanhoudende wind was afgenomen tot 80 km per uur en beweegt de storm zich naar het westen met een snelheid van 48 km per uur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May