Corruptie in de wereld wordt erger
10 Jul 2013, 10:00
foto
De wereld corruptie barometer van Transparency International. (Beeld: Transparancy International)


Eén op de vier mensen wereldwijd heeft in het afgelopen jaar smeergeld betaald aan een overheidsinstantie. Uit een onderzoek dat Transparancy International heeft uitgevoerd in 95 landen, blijkt dat steekpenningen vooral gangbaar zijn op het Afrikaanse continent.

Sierra Leone voert de boventoon. 84% van de 1.000 respondenten in dit Afrikaans land hebben toegegeven dat ze steekpenning hebben betaald. Liberia volgt met 75%, Jemen met 74% en Kenia met 70%. Zeven van de negen meest corrupte landen zijn Afrikaanse landen die liggen ten zuiden van de Sahara.
Denemarken, Finland, Japan en Australië zijn met 1% de minst corrupte landen.

BBC bericht dat Transparency International gegevens over corruptie in 95 landen heeft verzameld om te komen tot de Global Corruption Barometer. Van een klein aantal landen, waaronder Brazilië en Rusland, zijn sommige gegevens over bepaalde vragen uitgesloten, omdat er getwijfeld wordt aan de geldigheid en betrouwbaarheid.

De foutmarge voor elk land is 3% met 1.000 respondenten. Vier landen - Cyprus, Luxemburg, Vanuatu en de Salomonseilanden - hebben een steekproefgrootte van 500 mensen en een foutmarge van 4%.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May