Samenwerkende organisaties vragen duidelijkheid president
08 Jul 2013, 02:00
foto
Rudie Bottse, voorzitter Stichting 1 juli Keti Koti.


In een open brief aan president Desi Bouterse benadrukken de samenwerkende stichtingen voor Surinamers van Afrikaanse afkomst dat het bieden van excuses door Nederland belangrijk is. Zij vragen om uitleg over de uitspraak die het staatshoofd deed op 1 juli over het vergeven van de ex-kolonisator.

Zeer geachte President,

De besturen van de samenwerkende stichtingen voor Surinamers van Afrikaanse afkomst; t.w. de Stichting 1 juli Keti Koti, de Stichting Afro Sranan en de Stichting Wroko Mira, verenigd in het Collectief Broki, nemen hierbij met inachtneming van alle beleefdheid, de vrijheid uw bijzondere aandacht te vragen voor de volgende zeer belangrijke aangelegenheid.

Na kennis genomen te hebben van uw volkstoespraak tijdens de Keti Koti herdenking op het Onafhankelijkheidsplein op maandag 1 juli 2013, zijn enkele cruciale zaken voor ons alsnog voor meerdere uitleg vatbaar en onduidelijk overgekomen. De draad van erbarmelijke omstandigheden en de uitmonding in onze uiteindelijke absolute vergeving vervat in uw toespraak hebben wij niet schoon begrepen.
Indien u bedoelt dat primaire fatsoenlijke excuses van Nederland en een opvolgende vergeving onzerzijds het gewenste gedrag binnen onze totale natie moet zijn, dan stemt het door u gestelde in uw massa-redevoering overeen met onze even vermelde benadrukking hierboven en ondersteunen wij u volkomen. Indien echter het dubbelzijdige, (1) “de Primaire Excuses van Nederland en (2) de daarop volgende vergevingsoverweging van ons, mitsgaders vergeving alom, niet hard het geval is, dan verschillen wij fundamenteel en principieel met u van mening dat buiten de realiteit van ons en de gehele natie vergevingsgezindheid wordt gevraagd.

Vanuit onze gelijkwaardigheid als mens, universeel verkregen van onze Schepper, zou het beslist onjuist en lichtvaardig zijn om onze waardigheid zo de grond in te boren en de realiteit aldus geweld aan te doen.
Wij hopen dat wij u er van kunnen overtuigen dat uw mogelijk gedane voorstel tot een éénzijdige (vergevings)actie tegenover Nederlandse historisch verantwoordelijken voor misdaden tegen de menselijkheid, principieel onaanvaardbaar is voor de Afro-Surinaamse gemeenschap, van welke bevolkingsgroep wij individuelen zijn en waarbinnen wij benevens in een voortrekkers positie (stichtingsbestuursleden) verkeren om de belangen van deze doelgroep (de Afro-Surinamers) zo correct mogelijk te behartigen en te verdedigen.

Met de nadrukkelijke inhoud van het hierboven gestelde hebben wij getracht u onze vastberaden intentie duidelijk te maken teneinde u in staat te stellen in gunstige overweging te nemen in deze importante historische case aangaande, de officiële excuses van Nederland, de Afro-Surinaamse gemeenschap volledig te ondersteunen in het historisch afdwingen hiervan.
De Afro-Surinaamse gemeenschap verkeert momenteel merkbaar in een rehabiliterende renaissance waarbij de noodzakelijke officiële excuses van Nederland voor zijn slavernij verleden, voor deze substantiële socioculturele groep een conditio sine qua non is om verder te kunnen gaan in deze positieve ontwikkelingsrichting.

Aansluitend op het boven vermelde moeten wij u ook voorhouden dat het bestuur van Stichting 1 juli Keti Koti in breed collectief verband momenteel nauwgezet uitvoering geeft aan de motie die op de laatste dag (zondag 30 juni 2013) van de onlangs gehouden Keti Koti Internationale Wetenschappelijke Conferentie is aangenomen en waarin de nadrukkelijke opdracht aan ons Stichtingsbestuur voornoemd is vervat om ten spoedigste de historische eis van de Afro-Surinaamse gemeenschap voor officiële excuses van Nederland voor hun slavernij verleden bij de betreffende Nederlandse beleidsverantwoordelijken op een protocollair juiste wijze, voor directe uitvoering, aanhangig te maken; als bijlage 1 aan dit schrijven zenden wij voor uwe gerichte oriëntatie even genoemde groepsmotie toe.
Terwijl het bestuur van de Stichting 1 juli Keti Koti ambitieus uitvoering geeft aan betreffende motie-opdracht zij het ons tenslotte vergund u met nadruk het dringende verzoek te doen ons Stichtingsbestuur, zo mogelijk op korte termijn, een doelgerichte audiëntie toe te staan om de in dit schrijven aangekaarte groepsaangelegenheden die ons toch wel diepgaand beroeren, met u te bespreken.

Hopende op uw spoedige uitnodiging verblijven wij inmiddels met gevoelens van hoogachting
Het Bestuur van de Stichting 1 juli Keti Koti.

De brief is getekend door Rudie J. Bottse, voorzitter en Stanley S. Slijngaard, secretaris.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May