Brug zwaait af als vakbondsleider Rosebel Gold Mines
08 Jul 2013, 08:00
foto
Vakbondsleider Freddy Brug


De werknemers bij Rosebel Gold Mines/Iamgold hebben 5% salarisverhoging gekregen. Deze maand zal ook SRD 2500 aan lumpsum worden uitbetaald. "Dit is het voorstel van de Bemiddelingsraad, waarmee wij na een lang traject te hebben doorlopen, akkoord zijn gegaan", zegt vakbondsleider Freddy Brug aan Starnieuws. Brug zal bij de komende bestuursverkiezing afzwaaien als vakbondsleider. Hij heeft een tijdje geleden besloten het rustig aan te zullen doen.

Brug merkt op dat onderhandelingen met de directie waren vastgelopen. Toen is besloten naar de Bemiddelingsraad te gaan. De directie van Iamgold wilde een arbitragecommissie, maar dit is afgewezen. Na moeizame onderhandelingen zijn er aparte voorstellen gedaan aan de bond en de directie. Beide zijn verworpen. Ook een gezamenlijk voorstel heeft het niet gehaald. Uiteindelijk kwam de Bemiddelingsraad met een advies. Dit is besproken met de leden en aangenomen.

Brug zwaait af
De bond had een hoger percentage loonsverhoging gewild, maar dat was niet haalbaar. Er wordt nog meegewerkt aan productieverhoging, want internationaal is de goudprijs aan het dalen, hoewel het bedrijf afgelopen jaar forse winsten heeft geboekt. In de bankensector zijn loonsverhogingen van ruim 8% gerealiseerd. Brug zegt dat de directie aangevoerd heeft dat de lonen op Rosebel hoger liggen. De vakbond voert aan dat er ook veel harder wordt gewerkt op Rosebel. De vakbondsleider zegt dat het voorstel van de Bemiddelingsraad is gerespecteerd.

Brug zegt dat het werk als vakbondsleider van Rosebel Gold Mines vrij intensief is. "Ik stel mij niet herkiesbaar, maar we zullen wel ervoor moeten zorgen dat wat opgebouwd is, behouden blijft", zegt de vakbondsleider. Hij weet dat meerdere personen zich opmaken om het bestuur over te nemen, maar de leden weten dat zaken snel verkeerd kunnen gaan. Brug zegt dat er genoeg kundige en dynamische vakbondsleiders zijn om het roer over te nemen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May