RK-Bisdom wil oorlogsschade verhalen op overheid
08 Jul 2013, 04:00
foto
Het gebouw van de RK-gemeente met op de voorgrond het Christusbeeld.


Het Rooms Katholiek Bisdom Paramaribo wil de verwoesting van de St. Anna Parochie in Albina verhalen op de overheid. Het kerkgebouw werd in 1986 platgeschoten tijdens de binnenlandse oorlog. Bij het treffen tussen het Nationaal Leger en het Jungle Commando, zijn ook de woning van de predikant, het internaat en het pastoraal centrum in brand gevlogen.

"We gaan de opgelopen schade verhalen op de overheid", deelt bisschop Wilhelmus de Bekker aan Starnieuws mee. De geestelijke geeft aan dat de plannen voor een nieuwbouw al rond zijn. "Echter zijn de financiële middelen niet voorhanden", merkt de bisschop op. Hij zegt dat na de binnenlandse oorlog een bouwkavel aangevraagd werd voor het opzetten van een nieuw kerkgebouw. Dit was tegen de achtergrond van het steeds terugkerend probleem van wateroverlast en de scheefgroei gedurende de afgelopen jaren. Het milieu rond de kerk en school is onderwijsonvriendelijk. Er is teveel geluidsoverlast tijdens de kerkdiensten.

Ironisch
De Bekker zegt het ironisch te vinden dat het terrein is verstrekt aan Ronnie Brunswijk, de toenmalige leider van het Jungle Commando. Dit, terwijl de kerk het eerst had aangevraagd; de bestuursdienst gaf echter een negatief advies. Brunswijk zou een hotel opzetten, maar dit is niet gebeurd. Het terrein is verhuurd aan derden voor het drijven van handel.

De Bekker wil geen woorden vuilmaken aan het voorstel vanuit de bestuursdienst om de school te bouwen waar momenteel de kerk staat. De kerk zou dan later herbouwd kunnen worden op de plaats waar de school nu staat. "Ik reageer liever niet op die onzin", zegt De Bekker

De St. Anna parochie herdenkt vandaag het 117-jarig bestaan van het kerkgebouw, dat op 8 juli 1896 werd ingewijd. Volgens priester Kenneth Vigelandzoon telt de RK-gemeente in Albina naar schatting vijfhonderd leden met een vaste kern van tweehonderd.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May