Caricom-hoofden eens over vervolgtraject herstelbetalingen
07 Jul 2013, 14:00
foto
De regeringsleiders van Caricom tijdens een groepsfoto zaterdagavond. President Nicolas Marduro was eregast op de vergadering. Derde van rechts president Desi Bouterse. (Foto: Caricom)


De regeringsleiders van de Caribische Gemeenschap (Caricom) zijn overeengekomen een vervolgactie te ondernemen voor herstelbetalingen voor inheemse genocide en slavernij. Ze zijn het daarover eens geworden op de 34ste Caricom-top, die van 4 tot 6 juli op Trinidad en Tobago is gehouden.

Er komt een Nationale Herstel Commissie in elk lidland. De voorzitter van deze commissie heeft dan zitting in de overkoepelende Caricom Herstel Commissie. De regeringsleiders van Barbados (voorzitter), St. Vincent en de Grenadines, Haïti, Guyana, Suriname en Trinidad en Tobago zullen politiek toezicht houden.

De besluiten zijn genomen nadat de lidstaten presentaties hadden gehouden. St. Vincent en de Grenadines had de leiding over de presentaties. De lidlanden hebben daarna unaniem hun steun voor het traject uitgesproken. Caricom-voorzitter premier Kamla Persad-Bissessar van Trinidad en Tobago heeft op een persconferentie aan het eind van de bijeenkomst, de vooruitgang op deze kwestie beschreven als een zeer positief resultaat.

Gemeenschappelijke strategie
Premier Baldwin Spencer van Antigua en Barbuda zei eerder tijdens de discussies dat de roep om herstelbetalingen een integraal onderdeel vormt van de ontwikkeling van een gemeenschappelijke strategie. De erfenis van slavernij en kolonialisme in het Caribisch Gebied heeft de ontwikkelingsmogelijkheden van de regio's ernstig aangetast.

"We weten dat onze constante zoektocht en de strijd om ontwikkelingsbronnen direct gekoppeld zijn aan het historisch onvermogen van onze naties om rijkdom te vergaren uit de inspanningen van onze volkeren tijdens de slavernij en kolonialisme. Deze naties die de grote producenten van rijkdom zijn geweest voor de Europese slavenhouders-economieën tijdens de slavernij en koloniale periodes, kregen onafhankelijkheid met afhankelijkheid, met een onduidelijke economische, culturele, sociale en zelfs politieke opstelling", zei premier Spencer.

Herstelbetalingen moeten volgens hem worden gericht op het herstel van de schade veroorzaakt door slavernij en racisme. "Wij, als politieke leiders, moeten onze verschillende eerherstel instituten aanmoedigen om het onderwijs van onze Caribische mensen en onze diaspora voort te zetten en hun bewustzijn over de herstelbetalingen te versterken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May