Afrikaanse Unie laat Egypte vallen
05 Jul 2013, 19:00
foto


Egypte is uit de Afrikaanse Unie gezet. De militaire coup van woensdag en de afzetting van de democratisch verkozen president Mohammed Morsi, zijn de directe aanleiding geweest voor de Raad voor Vrede en Veiligheid van de Afrikaanse Unie om het land te schrappen als lid.

Het beleid van de unie bepaalt dat elke lidstaat waar zich een “ongrondwettelijke machtsverschuiving” heeft voorgedaan, wordt geschorst. Die maatregel geldt over het algemeen tot het herstel van de grondwettelijke orde.

Ook de mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties, Navi Pillay, heeft gereageerd op de machtsverschuiving. Het woord staatsgreep heeft ze niet in de mond genomen. Ze noemde de zet van generaal Abdel Fattah al-Sisi "een nieuwe kans voor de capaciteit van het land om een functionerende en welvarende democratie te worden". Ze heeft alle partijen dan ook opgeroepen die kans te grijpen.

Bezorgdheid
Ze heeft haar bezorgdheid uitgesproken over de arrestatie van leidende figuren uit de Moslimbroederschap (MB), de partij van de afgezette president.

De broederschap behaalde met haar partij FJP overweldigende verkiezingsoverwinningen in 2011 en 2012. Eind juni vorig jaar werd Morsi van de FJP de eerste democratisch gekozen president sinds de vestiging van militaire regimes in 1952. De militairen hebben woensdag Morsi afgezet na massale protesten tegen zijn falend beleid.

Pillay zei in haar verklaring dat de protesten en demonstraties van de afgelopen weken een duidelijke aanwijzing zijn geweest dat de Egyptenaren willen dat hun elementaire rechten worden gewaarborgd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May