Nationaal Zorg Stelsel (NZS)
05 Jul 2013, 11:30
foto


In het verleden is door de ideologische voorkeur voor een bepaalde vorm van Nationale Ziektekosten Verzekering helaas de indruk gewekt dat ziektekostenverzekeraars de uitvoering van de zorg in eigen beheer dienen te hebben.

Het SZF heeft dit beleid deels toegepast met een apotheek en tandartsen in eigen beheer, ook op plaatsen waar die beschikbaar waren.

Deze ideologie is een illusie, leidt niet tot een realistisch resultaat, sluit professionele dienstverleners en competitie c.q. concurrentie ten onrechte uit en bevestigt daarmee in de praktijk de bestaande stigmatiserende tweedeling tussen armenzorg en particuliere zorg.

Pragmatische benadering
De overheid kiest nu terecht voor een praktische benadering waarin met behoud van concurrentie, alle deskundigheid wordt betrokken. Gemeenschap, bedrijfsleven en vakbeweging dienen er op toe te zien dat professionele ziektekostenverzekeraars de belangen van de cliënten verdedigen door vakkundige onderhandelingen met alle dienstverleners over kosten en kwaliteit.

Begrippen als evidence based, best practice, zorggerelateerde tarieven (dbc’s of diagnose behandelpakketten), controle op eerlijke marktwerking en zware sancties (uitsluiting) op misbruik, overtredingen en fraude, zijn daarbij van belang.

Wetgeving dient er voor te zorgen dat naast de overheid, organisaties die de belangen van cliënten behartigen en organisaties die de zorg verstrekken participeren in de bestuursorganen van het NZS.

Theo Hiemcke
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May