Nederlandse supporters uit hun dak bij het ‘t Vat
02 Jul 2010, 15:00

“We are the champions, we are the champions....klinkt het huizenver, terwijl het bier rijkelijk vloeit. Meteen na het laatste fluitsignaal van de wedstrijd Brazilië tegen Nederland, gaat ’t Vat letterlijk uit zijn dak. De Nederlandse supporters zijn niet te houden van dolle pret. Er volgt een spontaan typisch Nederlands feest. Toeristen, Surinaamse fans van Oranje en vele andere bezoekers van het ’t Vat zijn het met elkaar eens “Nederland wordt kampioen van het toernooi”.

Bij ’t Vat begint de wedstrijd in een gespannen sfeer. Braziliaanse aanhangers, die duidelijk in de minderheid zijn, lijken zelfverzekerd dat Brazilië, Nederland snel zou uitschakelen. Daar lijkt het ook op als in de 8ste minuut Brazilië een doelpunt scoort. Dit doelpunt wordt afgekeurd, maar door de snelheid waarmee de Brazilianen spelen, blijft de hoop levend. Twee minuten daarna is het raak Robinho scoorde uit een pass vanuit het middenveld het eerste doelpunt. Het lijkt er op dat Nederland moeite heeft zich in het spel te werken. Bij ’t Vat heerst een bedrukte stemming onder de vele Oranje fans.

Tot de rust bleef het 1-0 voor Brazilië. Meteen na het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter in de tweede speelperiode, is het duidelijk dat Nederland zich niet makkelijk gewonnen zou geven. Bij ’t Vat wordt een microfoon geinstalleerd waardoor de Nederlandse fans aangestoken worden. Hup...Holland...Hup ...Holland. Niet veel later valt het tegendoelpunt. Een auto-goal van Brazilië. Dit verandert niet alleen de wedstrijd, maar ook de sfeer bij het ’t Vat. Die wordt uitbundiger. “Het is stil aan de overkant”, klinkt het vanuit de speakers, richting de verbijsterde Braziliaanse supporters.

Wanneer Wesley Sneijder halverwege de tweede helft Nederland op een 2-1 voorsprong brengt, zijn de Nederlandse supporters niet meer te houden. Dat is ook te merken aan de vele bierflessen die rondgaan. Haast iedereen wil een rondje geven. In het kleine kamp van de Brazilianen wordt het rustiger tot vrijwel complete stilte. Naarmate de wedstrijd naar het einde toe gaat, wordt ’t Vat omgebouwd tot een complete party. Brazilië krijgt nog een tegenvaller wanneer Felipe Melo een rode kaart krijgt. Dus met 10 man verder. En dan gaat na 93 minuten het laatste fluitsignaal. De onverwachte uitschakeling van Brazilië door Nederland is een feit. Zelfs de Nederlandse fans hadden niet gedacht dat het Nederland zou lukken het machtige Brazilië uit te schakelen. Het feest is nu compleet. Een Disc Jocky neemt over met house muziek en bij ’t Vat gaan alle remmen los.