Nederlandse regering betuigt 'diepe spijt en berouw'
01 Jul 2013, 09:47
foto
Minister Lodewijk Asscher (NOS.nl)


Bij de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij, heeft de Nederlandse regering "diepe spijt en berouw" betuigd over hoe Nederland is omgegaan met de menselijke waardigheid. "Ik kijk terug op deze schandvlek in onze geschiedenis", zei de Nederlandse minister Lodewijk Asscher. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima, woonden de herdenking bij.

De herdenking is gehouden in het Oosterpark in Amsterdam door het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden (NiNsee). Diverse Surinaamse toppers waren ook aanwezig bij de herdenking, onder wie ook zaakgelastigde Chantal Doekhie.

De toespraak van Asscher werd live uitgezonden door NOS. De bewindsman stond er ook bij stil dat ondanks het afschaffen van de slavernij, mensen ook vandaag nog worden vernederd om wie ze zijn. Hij haalde aan dat voorkomen moet worden dat "onze kinderen en kleinkinderen zich later voor ons moeten schamen". Hoewel Asscher diepe spijt betuigde, bood hij geen 'excuses' aan. Dit wordt al decennialang geëist van Nederland.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May