Fontein Vailliantsplein in volle glorie hersteld
01 Jul 2013, 00:00
foto
De fontein te Vailliantsplein is in volle glorie hersteld. (Beeld: René Gompers)


"A watra e spoiti", roept John Lecton, terwijl hij van blijdschap een collega omhelst. De fontein op het Vaillantsplein is na vijf jaren weer actief. Het Staatsmonument is hiermee wederom "nieuw leven ingeblazen", zeiden diverse sprekers, aan de vooravond van de herdenking van 150 jaar afschaffing slavernij, zondagavond.

"Dit is iets dat al lang geleden had moeten gebeuren", zei Lecton van het directoraat Openbaar Groen van Openbare Werken. "Dit is het resultaat van daadkracht tonen en niet teveel praten." Henk Herrenberg, voorzitter commissie Herdenking Jubileumjaar, is van mening dat met het heractiveren van de fontein, het Staatsmonument tot leven komt. "Cultuur is niet alleen mooi dansen en lekker eten. Het houdt ook in het uiten en waarderen van kunst. Hiermee is het Staatsmonument in waarde hersteld en tot leven gebracht. Water is leven." Het geheel wordt verlicht met paarse en witte lichten.

Visitekaartje
Districtscommissaris Mohamad Kasto is ingenomen met het resultaat. "Ik heb met alle genoegen gesteund waar het nodig was want Paramaribo is ons visitekaartje. De stad moet er mooi uitzien. Dit zal zeker de toeristen aantrekken".
Lecton vult aan dat er nog meer in petto is. "Er komt nog meer verlichting, ook in het water. De omgeving zal opnieuw betegeld worden en kindvriendelijk gemaakt worden."

Er komen nog meer banken en een openbaar toilet. Ook aan veiligheid en onderhoud is er gedacht. Aan de politie is gevraagd om de post wederom te bemannen in de klokkentoren dicht bij het monument. Er zullen vier personen ingezet worden, twee overdag en twee 's nachts, die ervoor zullen zorgen dat de fontein en de omgeving schoon blijven.
"Men beseft niet zo goed wat voor rustgevend effect water heeft op een mens", verzucht Lecton. "Dat is de essentie van de fontein. Toeristen en hele gezinnen kunnen hier gewoon komen chillen." Lecton is blij dat het doel gehaald is om vóór 1 juli de fontein in volle glorie hersteld te hebben.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May