De Nieuwe Leeuw: Strijd tegen moderne slavernij nodig
29 Jun 2013, 22:00
foto


De Nieuwe Leeuw (DNL) constateert dat er nog steeds strijd geleverd moet worden tegen mensenhandel en andere vormen van moderne slavernij. Het koloniale denken is nog te veel aanwezig in het gehele systeem van het land. De partij zegt in een verklaring dat de immigratie van Chinezen, Brits-Indiërs en Javanen het directe gevolg is van de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden. De herdenking is een nationale zaak.

Bovendien waren de omstandigheden waarin deze immigranten terechtkwamen en de behandeling die ze ondergingen veelal te vergelijken met dat van de slaven en waren die ook gebaseerd op exploitatie, vernedering en uitbuiting. Het erkennen van een gedeeld verleden leidt daarom tot de wederzijdse verantwoordelijkheid en respect om te komen tot een aanvaardbare, gezamenlijke toekomst voor ons volk, constateert DNL.

Strijd aanbinden
In de verklaring wordt opgemerkt dat de denkbeelden als erfenis uit die periode nog steeds doorwerken. "Ons heel economisch systeem, ons denken over handel en samenleving en ons denken over identiteit is gebaseerd op het koloniaal systeem en is een van de oorzaken van de achterstand in onze ontwikkeling". Minderwaardigheidscomplexen, discriminatie zijn nog steeds de uiterlijke kenmerken van deze erfenis. Het moreel verwerpen van de koloniale erfenis en het vieren van de overlevingskracht van de slaafgemaakten op 1 juli, kan zo een bron van inspiratie zijn voor de gehele Surinaamse samenleving, zegt de partij.

De beroemde abolitionist Joaquin Nabuco schreef: It is not enough to end slavery. It is necessary to end the work of slavery. Hoewel slavernij intussen als een misdaad tegen de mensheid is erkend, moet helaas geconstateerd worden dat dit verschijnsel nog in vele vormen voorkomt en wensen wij te benadrukken dat mensen nog slachtoffers zijn van mensenhandel en worden uitgebuit, stelt DNL. De partij stelt dat dit ook het geval is in Suriname. Daarom zet deze zich in het bijzonder in voor de strijd tegen deze moderne vormen van slavernij en roept op tot krachtigere maatregelen ter voorkoming en bestraffing van uitbuiting en mensenhandel.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May