Waterkant gedeeltelijk weer toegankelijk voor publiek
29 Jun 2013, 02:00
foto
De Waterkant ziet er fris en mooi uit. Een gedeelte van het werk is opgeleverd.


De Waterkant is gedeeltelijk opengesteld voor het publiek. Het deel tussen Fort Zeelandia en de eetstandjes is toegankelijk voor eenieder. Het is vooral de vernieuwde stenen trap die veel aandacht trekt. Menig bezoeker stapt rechtstreeks naar de trap om op de treden een foto te schieten of om gewoon naar het water te kijken.


"We hebben de plek opengesteld in verband met 1 juli", deelt Mark Rommy, directeur van Openbare Werken mee. "Nu kan de samenleving eindelijk waarnemen wat er allemaal achter die foto's gebeurde." Tijdens de werkzaamheden was het gebied afgeschermd met een muur van groot formaat foto's die een multiculturele samenleving uitbeeldden. De Waterkant ziet er fris en ruimer uit. De damwand loopt over de gehele lengte in een haast rechte lijn langs de kade. Er is ook aandacht besteed aan de Marine trap. De steiger is met enkele meters de rivier in verlengd. Ook is er extra aandacht besteed aan de historische stenentrap.

De stenen vertellen het verhaal
De stenentrap is in 1770 gebouwd en is door de eeuwen heen gebruikt als aanmeerplaats en meetpunt door landmeters. Er is alles aangedaan om de geschiedenis te bewaren, geeft Philip Dikland aan. Hij is als architect verbonden aan de commissie Monumentenzorg. "Die stenen vertellen het verhaal. We hebben besloten om de originele stenen te behouden en stuk voor stuk weer op de originele plaats te zetten om zodoende de historie te behouden." Aan de treden van de trap die leiden naar het water vallen direct de oude stenen op. De 'historische' stenen zijn in hun oude staat verwerkt in de trap.

Bij de stenentrap stond een koperen windroos die de landmeters eeuwen lang gebruikten om hun kompassen te ijken. Om dat stukje geschiedenis in ere te herstellen is aan de voet van de trap een in natuursteen gegraveerd windroos geplaatst. Maar omdat de trap verlengd en verhoogd is, was het moeilijk om de windroos op de precieze plek te plaatsen. Het origineel punt wordt binnen kort op de trap gemarkeerd.

Duurzaam verbeterd
Assembleelid Theo Vishnudatt (Mega Combinatie/NDP), voorzitter van de vastecommissie van Openbare Werken, brengt in herinnering dat de aanpak is gedaan om de afkalving tegen te gaan maar dat het resultaat meer is dan verwacht. "Toeristen, hengelaars en Surinaamse gezinnen zullen nu met meer plezier hier vertoeven. De damwand heeft een 'facelift' gegeven aan het stadsbeeld." Het waterverdedigingswerk is verricht door MNO Vervat onder supervisie van Ilaco. De kade wordt beschermd door een stalen damwand die 3,5 meter boven water uitsteekt. Het terrein is met ruim een meter verhoogd. Er is tot 50 meter in de rivier stenen geplaatst die de erosie tegenhouden. Bij deze operatie is de oude gele veerboot die al jaren gezonken was langs de oever 'begraven' geworden.

"De Waterkant zal de komende 75 tot 100 jaar geen last hebben van wateroverlast en afkalving", verzekert Ravi Patadin, directeur van Ilaco. Het project kost ruim zeven miljoen euro. Het zal nog een tijdje duren voordat MNO Vervat het werk zal afkrijgen. Er komt nog een bordes. Na de oplevering van de damwand zal begonnen worden aan de herinrichting en het meubilair van de Waterkant.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May