Raadkamer niet bijeen door ziekte president Krijgsraad
29 Jun 2013, 01:00
foto


De Raadkamer van de Krijgsraad is niet meer bijeen geweest vrijdag om een besluit te nemen over het verzoekschrift van advocaat Irvin Kanhai. Hij heeft namens een van zijn militaire cliënten, Ernst Geffery, gevraagd om het 8 decemberstrafproces te beëindigen. Kanhai deelt Starnieuws mee dat de president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, wegens ziekte verhinderd was. Daardoor kon de zitting van de Raadkamer, die achter gesloten deuren plaatsvindt, geen voortgang hebben.

Kanhai is van oordeel dat deze zaak nu te lang duurt. Hij voert aan dat het rechtsproces niet langdurig onderbroken kan worden, want zijn cliënten worden te lang in het ongewisse gelaten, wat volgens de wet ook niet kan. Hij haalt artikel 259 van het Wetboek van Strafvordering aan. In lid 1 staat dat het onderzoek zoveel mogelijk onafgebroken wordt voortgezet. Lid 3 stelt dat het Hof voorts bevoegd is, indien dit door het belang van het onderzoek wordt gevorderd, met of zonder tijdsbepaling de schorsing van het onderzoek te gelasten.
4. De schorsing met tijdsbepaling kan zo nodig telkens voor een bepaalde tijd worden verlengd.

In februari is een verzoekschrift van Kanhai afgewezen door de Raadkamer. De advocaat vroeg namens Iwan Krolis, Imro Themen en Errol Alibux om het 8 december strafproces te beëindigen. De raadsman stelt dat het Constitutioneel Hof nog niet is ingesteld. De Krijgsraad heeft het proces geschorst en aan het Openbaar Ministerie gevraagd om de indringende rechtsvraag te beantwoorden of er hier geen sprake is van inmenging in een zaak die aanhangig is bij de rechter. Over dit artikel 131 lid 1 van de grondwet kan slechts het Constitutioneel Hof een oordeel vellen. Kanhai vindt het totaal niet correct dat verwezen wordt naar een niet bestaand orgaan en daardoor het proces sinds mei vorig jaar stilligt.
Hij vindt dat de amnestiewet toegepast moet worden en het proces dient te worden beëindigd. Er is nog geen nieuwe datum bepaald waarop de Raadkamer een uitspraak zal doen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May