NPS veroordeelt elke vorm van schending mensenrechten
30 Jun 2013, 07:00
foto


Slavernij wordt in alle mensenrechtenverdragen als één van meest ernstige schendingen van mensenrechten aangehaald en wel onder de noemer van misdrijf tegen de menselijkheid gepleegd. De Nationale Partij Suriname (NPS) veroordeelt elke vorm van schending van mensenrechten, waaronder het beroven van de vrijheid van personen in welke vorm of op welk niveau dan ook. Zij staat dan ook volledig achter de emancipatie van de tot slaaf gemaakten als één van de grondbeginselen van de partij die vrijheid en gelijkheid voor alle mensen hoog in haar banier draagt.

Anno 2013 moeten wij met zijn allen 1 juli als nationale dag van de Emancipatie herdenken en lering trekken uit de goede dingen uit het verleden. "Wij nazaten van de tot slaaf gemaakte Afrikanen hebben, voortbordurend op hun grote prestaties, inmiddels onze plaats en positie in de Surinaamse maatschappij verworven en zijn arbeiders op vele gebieden, technici, artsen, ingenieurs, advocaten, maar bovenal overwegend harde werkers met het uiteindelijk doel ons land op te bouwen", zegt de NPS in een verklaring.

Voorouders vernederd
Slavernij is een verschijnsel van alle tijden geweest, maar de Nederlandse slavernij in Suriname heeft van 1682 tot en met 1873 geduurd. In deze periode zijn eerst de Inheemsen in eigen land tot slaaf gemaakt en hierna is de vrijheid gedurende honderden jaren van de ingevoerde Afrikanen ontnomen. De andere kant van het verhaal was dat er voor honderden miljoenen aan suiker, koffie, katoen, cacao, indigo, goud, hout en andere goederen uit de kolonie Suriname naar Nederland is verscheept.

De tot slaaf gedegradeerde Afrikanen, die ook onze voorouders zijn, hebben talrijke wreedheden en vernederingen moeten ondergaan om deze rijkdommen te kunnen vergaren voor de wrede plantage-eigenaren.

Mag nooit meer gebeuren
Toen om zes uur in de ochtend op 1 juli 1863 er 21 saluutschoten ter gelegenheid van de afschaffing van de slavernij waren afgeschoten, konden de ruim 33.000 vrije personen verheugd zijn dat zij na jarenlang zichtbaar en onzichtbaar verzet eindelijk het hoogste goed, namelijk hun vrijheid, hadden verworven. Meer dan hun vrijheid kregen ze niet om te kunnen overleven en een nieuw leven op te bouwen.

Met trots en dankbaarheid gedenken wij onze voorouders, die geleden hebben onder deze vorm van schending van mensenrechten. Zij hebben deze vernederingen en wreedheden doorstaan en hebben ons een land en geschiedenis achtergelaten, waarvoor wij ons niet hoeven te schamen.
Ook de huidige generatie Surinamers heeft tijden meegemaakt dat haar vrijheid in bepaalde mate ernstig beperkt is geweest. Net als de slavernij mogen deze tijden nooit meer terugkeren, omdat een geknecht volk niet tot grote prestaties in staat is, stelt de NPS.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May