Goudprijs duikt onder US$ 1.200
28 Jun 2013, 08:00
foto
De goudprijs heeft sinds augustus 2010 zijn laagste niveau bereikt.


Goud heeft zijn laagste prijs in bijna drie jaar bereikt. Op de Aziatische markt is de prijs gedaald tot US$ 1.191,21 per ounce. Op de beurzen in New York ging het edelmetaal ook onder de US$ 1.200.

De snelle daling van de goudprijs heeft naar verluidt te maken met de uitspraken van de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank (FED), Ben Bernanke. Hij zei vorige week dat hij de obligatie-aankopen in de komende maanden gaat afbouwen, naarmate de economie zich herstelt.

Volgens analisten anticiperen beleggers op verdere prijsdalingen. Als gevolg hier van was er een uitverkoop, wat in de afgelopen dagen heeft geleid tot een grote daling van de prijzen.
"Je wilt niet een vallend mes vangen, waardoor mensen die misschien wel kopers zijn een stap opzij doen,” zegt Axel Merk, hoofd investeringsfunctionaris bij Merk Funds.

Historische dieptepunten
Goudprijzen hebben de afgelopen jaren een opmerkelijke stijging gehad,die werd gedreven door twee belangrijke factoren. De eerste is de onzekerheid over de wereldwijde economische situatie na de wereldwijde financiële crisis en de soevereine schuldenproblematiek in de eurozone.

Veel beleggers zagen dat en richten hun blikken op goud – dat gezien wordt als een traditionele veilige haven in tijden van onzekerheid.
Op hetzelfde moment waren centrale banken over de hele wereld genoodzaakt hun rente te verlagen door de vertraging van de wereldeconomie. In veel gevallen ging de rente naar historische dieptepunten in een poging om de groei te stimuleren.

Verdere daling
Analisten zeggen dat zo’n lage rente, de beleggers massaal kozen voor goud. In de afgelopen maanden zijn de zaken echter aan het veranderen.
De Amerikaanse economie is bezig zich te herstellen, met als gevolg dat Fed-voorzitter Bernanke zei dat de Amerikaanse centrale bank haar US$ 85 miljard aankoopprogramma van obligaties zal terugtrekken.

Een dergelijke stap doet volgens analisten de rente stijgen, en maakt goud tot een minder aantrekkelijke beleggingsoptie. Op hetzelfde moment lijken ook de risico’s rond de crisis in de eurozone af te nemen, wat de goudprijs ook geen goed doet. Gegeven deze factoren is het te verwachten dat de goudprijs verder zal dalen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May