Suriname wil profijt hebben van voorzitterschap Unasur
28 Jun 2013, 06:00
foto
Ambassadeur Ike Antonius (foto: Raoul Lith)


Suriname is vast van plan zijn voorzitterschap van de Unie van Zuid Amerikaanse Staten (Unasur) uit te buiten en inhoud te geven. Vanaf 30 augustus geeft Suriname leiding aan dit blok. Op het hoogste niveau zijn diverse voorbereidingen getroffen om inhoud te geven aan deze positie. Naast de regering zijn de ambassadeurs Ike Antonius en Henry Mac Donald de speciale vertegenwoordigers van Suriname.

Antonius die journalisten informeerde over wat verwacht mag worden, zegt dat Suriname vast van plan is belangrijke portefeuilles te bekleden. Het gaat om het voorzitterschap van raden voor cultuur, jeugdbeleid, gezondheid, electorale aangelegenheden en sociale ontwikkeling. Bij cultuur gaat het om het verstevigen van de sociale en culturele banden tussen de Unasur-landen. Dit is een prioriteit voor Suriname. Er zal alles aan gedaan worden Unasur te linken met Caricom, waar Suriname ook al cultuur en jeugd in zijn portefeuille heeft. Afgelopen woensdag heeft de secretaris generaal van de Unasur Ali Rodriguez Araque een bezoek gebracht aan Suriname om de overname van het voorzitterschap te bespreken.

Prioriteiten
Suriname moet bij de overdracht een jaarlijkse rapportage krijgen van de stand van zaken van het blok. Daarna zal met het Unasur secretariaat gewerkt worden aan het vaststellen van een agenda voor de eerstvolgende staatshoofden vergadering, waar dan definitieve besluiten worden genomen over onder andere het voorzitten van raden door de landen en het actieplan van het blok. Op nationaal niveau is Mac Donald de algemeen coördinator die speciaal naar Suriname is gehaald. Hij zal de coördinatie hebben van de verschillende vakministeries die betrokken zijn bij het invulling geven aan de plannen.

Tijdens het voorzitterschap van Suriname zal het jeugdbeleid en de betrokkenheid van jongeren in besluitvormingsprocessen binnen Unasur een speciale plaats krijgen. Antonius zegt dat dit een vereiste is, omdat dit voor alle Unasur-landen een prioriteit is. Vrijdag is er al een ontmoeting met jongerenorganisaties, jeugdparlement en jeugdambassadeurs, om input te krijgen. De bedoeling is dat jongeren op een gestructureerde en gecoördineerde manier betrokken worden in besluitvormingsprocessen”, legt Antonius uit. Suriname heeft eerder hierover al een presentatie verzorgd die goed is ontvangen bij de andere Unasur-lidlanden. De betrokkenheid van jongeren is overigens vastgelegd in het Unasur-verdrag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May