Kustwacht vóór 25 november volledig operationeel
26 Jun 2013, 16:00
foto
Minister Moestadja en overste Jerry Slijngaard geven uitleg over de kustwacht.


De kustwacht waarover al langer dan twintig jaar is gesproken, zal nog vóór de herdenking van de Onafhankelijkheidsdag op 25 november volledig operationeel zijn. De eerste van de drie boten, de 98, komt vanavond aan in Suriname. Het containerschip ligt nu voor de kust en zal met het getij de haven binnenvaren en morgenochtend worden uitgeladen. De andere twee boten worden binnen twee weken verwacht.

Overste Jerry Slijngaard voorzitter van de voorbereidingscommissie, zegt dat tot de dag waarop de kustwacht officieel operationeel zal zijn er diverse activiteiten ‘in place’ worden gebracht. De Maritieme Autoriteit van Suriname (MAS) is bezig met het opleiden van zestien studenten van het Natin en de Technologische Faculteit om het volledig technisch deel van de kustwacht te beheren. Deze opleiding duurt zes maanden. Daarna zal een technische afdeling worden opgezet. Beide met behulp van buitenlandse experts. Het personeel op de boten is nu gehaald van de Marine van het Nationaal Leger, partner van de kustwacht. Het beste personeel is afgestaan aan de kustwacht om de initiële inhoud te geven, totdat de kustwacht eigen personeel heeft opgeleid.

Technische assistentie
Vanuit de Franse fabriek Ocea, die de nieuwe boten heeft geleverd, komt er vandaag een instructeur aan in Suriname voor technische assistentie en het geven van en training aan het personeel. Slijngaard zegt dat het om boten gaat met nieuwe en geavanceerd apparatuur. Hoewel het aantal van drie boten niet genoeg is, kan met de apparatuur een goed overzicht worden gehouden op de territoriale wateren en kan snel in actie worden gekomen. De boten worden niet met wapens geleverd maar die zullen in Suriname worden gemonteerd.

De kustwacht zal een eigen kustwachtbasis krijgen langs de Surinamerivier in Paramaribo. Daarnaast komen nog drie andere steunpunten te Boskamp bij de brug over de Coppename rivier, waar de Marine is gehuisvest. Een tweede steunpost zal komen in Nickerie en de derde te Albina. Te post te Boskamp wordt nu ingericht als opleidingsbasis voor de kustwacht.
De wetgeving die belangrijk is bij de kustwacht, wordt nu afgerond. Na goedkeuring door de raad van de ministers en advies van de Staatsraad moet deze bij het parlement terechtkomen. Voorlopig valt de Kustwacht onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. Over de rechtsvorm worden ook gesprekken gevoerd. Volgens Slijngaard wordt de kustwacht een civiele organisatie, waarbij de opsporingsbevoegdheid in het maritieme gebied van Suriname wordt gegeven aan de kustwacht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May