Elektronische beveiliging gevangenissen kost SRD 20 miljoen
26 Jun 2013, 01:00
foto
De strafinrichting te Santo Boma.


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie heeft uitgerekend dat de elektronische beveiliging van de gevangenissen van Santo Boma, Duisburglaan en Hazzard in Nickerie rond de SRD 20 miljoen zal kosten. Duisburglaan had al camera's maar de meeste zijn vernietigd door gedetineerden en penitentiaire ambtenaren. Er moeten degelijke camera's aangeschaft en goed worden beveiligd, waardoor deze niet kapot gemaakt kunnen worden.

Belfort zei aan journalisten dat er een openbare aanbesteding moet komen, want dat is het geval met bedragen boven SRD 1.5 miljoen. Hij pleit al jarenlang, toen hij de verantwoordelijkheid had over delinquentenzorg, voor camerabeveiliging. Als minister van Justitie en Politie heeft hij deze wens nog niet kunnen realiseren. Zijn standpunt maakt hij extra hard door de vele ontsnappingen van gedetineerden.

Bizarre praktijken
De minister weet dat er bizarre praktijken plaatsvinden in de gevangenis. Er zijn zelfs twee personen doodgegaan door ophanging. Niemand kan nu verklaren hoe het gebeurd is. Gevangenen worden 's avonds uit de cel gehaald en ze gaan naar andere plaatsen. Auto's worden vernietigd. Dit kan volgens de bewindsman allemaal gebeuren omdat er 'man-beveiliging' is. Hij vindt dat zo snel mogelijk overgegaan moet worden naar elektronische bewaking.

De praktijken die nu plaatsvinden, komen niet aan het licht. Er worden diverse belangen gediend in de gevangenissen. Bij een goede beveiliging worden alle handelingen op het terrein, in de gangen en aan de buitenkant van de muren zichtbaar. Alles wordt vastgelegd, terwijl in de controlekamer elke beweging in de gaten gehouden kan worden. De minister merkt op dat er veel gebeurt dat niet door de beugel kan en hier moet verandering in komen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May