India maakt zich op voor massa crematie
25 Jun 2013, 05:30
foto
Er wordt gevreesd voor meer dan 1.000 doden als gevolg van overstromingen en aardverschuivingen in de noordelijke Indiase staat Uttarakhand. (Beeld: Al Jazeera)


Indiase priesters zijn van plan om honderden slachtoffers van de overstromingen te cremeren. De zoektocht naar duizenden gestrande mensen in de verwoeste Himalaya regio is door zware regens gestaakt.

Er wordt gevreesd dat meer dan 1.000 mensen zijn omgekomen en dat meer dan 8.000, voornamelijk pelgrims en toeristen, nog steeds wachten op redding. Het is tien dagen geleden dat hevige moessonregens overstromingen en aardverschuivingen hebben veroorzaakt, waarbij de noordelijke staat Uttarakhand het zwaarst getroffen is.

Volgens K.N. Pandey, een lid van het rampen management team zijn 580 mensen omgekomen, terwijl veel meer lichamen nog moeten worden geborgen uit de afgelegen gebieden die volledig zijn geïsoleerd.

Vrees voor ziekte
Er worden voorbereidingen getroffen voor een massa crematie in de door overstromingen geteisterde heilige stad Kedarnath. Reddingswerkers zijn bezig tonnen aan brandhout te verzamelen. Er wordt gevreesd voor een uitbraak van ziekte door de rottende lichamen.

"We hebben besloten om te beginnen met een massa crematie. De priesters van de tempels zijn gevraagd om te zorgen voor de laatste rituelen," zei Pandey.
Militaire helikopters zijn gestrand door het slechte weer en is de evacuatie vanuit de lucht opgeschort. Velen zijn gestrand en zitten zonder voedsel en water in afgelegen gebieden van de staat, die bekend staat als het "Land van de Goden" vanwege zijn vele Hindoe-heiligdommen.

"We kunnen alleen gebruik maken van de helikopters als het helder weer is. Het reddingswerk kan pas worden hervat als het stopt met regenen,” zei een hooggeplaatste legerofficier in New Delhi.

Hulp VN
Helikopters en duizenden soldaten zijn ingezet om te helpen bij de reddingswerkzaamheden. Duizenden zijn al geëvacueerd sinds de zware regenval op 15 juni.

Intussen heeft secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties (VN) de hulp van de organisatie aangeboden. “De Verenigde Naties is bereid haar medewerking te verlenen aan noodhulp, herstel en de wederopbouw.” Hij sprak zijn medeleven uit over het verlies van zoveel levens en de enorme schade aan huizen en infrastructuur. Ban Ki-Moon zei dat hij verheugd was over de snelle reactie van het nationaal rampen management team.

Ook in de aangrenzende staten Himachal Pradesh en Nepal zijn doden gevallen. Meer dan 1.000 bruggen zijn beschadigd, wegen, huizen en zelfs hele dorpen zijn weggespoeld door woeste rivieren. Het gebied zat in zijn hoog toeristische seizoen.

Soldaten proberen samen met de Indo-Tibetaanse grenspolitie touwbruggen te maken over overstroomde rivieren in een poging gestrande mensen in veiligheid te brengen. De zware regens zijn vroeg dit jaar en zijn bij velen als verrassing aangekomen, wat het gebrek aan voorbereiding verklaart.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May