Protesten Brazilië nemen af in Rio en Fortaleza
24 Jun 2013, 11:00
foto
Critici hebben de protesten in Copacabana bijeengeroepen naar aanleiding van een wetsvoorstel. (Foto: AFP)


Ofschoon de protesten in de verschillende steden in Brazilië voortduren, is het aantal demonstranten afgenomen. Op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro, hebben duizenden gemarcheerd tegen een wetswijziging die de bevoegdheden van openbare aanklagers om corruptie te onderzoeken zouden beperken.

In de noordoostelijke stad Fortaleza, waar Spanje speelde tegen Nigeria in de Confederations Cup, blokkeerde een menigte de weg naar de luchthaven. De protesten begonnen meer dan een week geleden tegen hogere vervoerstarieven.

De demonstraties escaleerden spoedig in een landelijke beweging die ongeveer een miljoen mensen in meer dan 100 steden donderdag op de been bracht. De demonstranten gaven ook uiting aan hun klachten over een breed scala van onderwerpen, van corruptie en slechte openbare diensten tot de kosten voor het organiseren van internationale voetbaltoernooien.

Brazilië is momenteel gastheer van de Confederations Cup, gezien als een voorloper naar de Wereldkampioenschappen 2014.

Luchthaven geblokkeerd
Honderden demonstranten probeerden zondag de Castelao stadion in Fortaleza, waar Spanje Nigeria versloeg, te bereiken maar ze werden door de politie teruggedrongen. Vervolgens marcheerden ze naar de luchthaven van de stad en blokkeerden ze de weg voor minstens twee uur, waardoor passagiers genoodzaakt waren te lopen.

In Rio de Janeiro trok een grotendeels vreedzaam protest naar schatting 4.000 mensen die van Copacabana naar Ipanema liepen. Velen protesteerden tegen een wetsvoorstel die de bevoegdheden van de staats en federale aanklagers bij het onderzoek van corruptie en gevallen van machtsmisbruik kan inperken.
Het waren federale officieren van justitie die de grootste corruptiezaak in Brazilië aan de kaak stelden. Coalitiepartijen betaalden publieke middelen voor politieke steun.

In Rio wordt vandaag een groter protest verwacht. President Dilma Rousseff komt vandaag bijeen met gouverneurs en burgemeesters in een poging oplossingen te overwegen voor een aantal van de kwesties die de demonstranten hebben aangehaald.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May