Alle energie stoppen in aanpak grensoverschrijdende misdaad
22 Jun 2013, 01:00
foto
Gewestelijk Politiecommandant van Moengo en Albina, Lesley Geldorp, beschrijft de werkzaamheden van de politie in het oostelijk grensgebied. (Foto: Edward Troon)


“Wij willen niet rennen achter illegalen die komen wandelen en shoppen, maar optreden tegen criminele bendes”, is één van de aanbevelingen bij de afsluiting van het regionale seminar van gezamenlijke aanpak van de criminaliteit op het Guyana Schild. De deelnemers aan de driedaagse bijeenkomst vinden dat misdaadbestrijders alle energie moeten richten op de jacht naar de georganiseerde grensoverschrijdende misdaad.

Lesley Geldorp, gewestelijk politiecommandant van Moengo en Albina, heeft tijdens zijn presentatie op het seminar het belang van gezamenlijk zichtbaar zijn van de gewapende machten te land en te water, benadrukt. De Franse politie ondersteunt de zienswijze van de politietopper en wil dezelfde lijn in Saint Laurent volgen. Als het aan de beide gewapende machten ligt, moeten leden van het Korps Politie Suriname en de Militaire Politie samen met de Franse politie patrouilleren op de markten in Saint Laurent en Albina.

De Fransen erkennen de historische familiebanden tussen mensen die aan beide zijden van de grens wonen. Deze mensen vinden een grenspaal of een rivier een onterechte hindernis. Zij worden echter slachtoffer van criminele organisaties die misbruik maken van hun sociale omstandigheden. Franse autoriteiten pleiten daarom voor het instellen van een grensstatus aan de Marowijnerivier, overeenkomend met de status aan de Braziliaanse grens, die binnenkort wordt gefinaliseerd. Een voorwaarde hiervoor is aanpassing van de nationale wetgeving van de grensstaten.

Dezelfde uitdagingen
“Het seminar bevestigt dat onze vier landen dezelfde uitdagingen hebben en het is nodig om samen te werken en acties te coördineren en zo de criminaliteit terug te dringen”, concludeert ambassadeur Joël Godeau in zijn afsluitingsrede. Hij onderstreept het grote belang van informatie uitwisseling, “overdracht van kennis en expertise en daarnaast het sluiten van akkoorden, omdat de nationale aanpak van de landen onvoldoende blijkt te zijn”.

Het inwerking stellen van het verdrag van 2006 dat getekend is met Suriname, maar nog niet is geratificeerd, ziet de ambassadeur als de ontbrekende schakel om te komen tot een gezamenlijke aanpak van de grensoverschrijdende criminaliteit. “Ik kan verzekeren dat Frankrijk bereid is zijn deel op zich te nemen met alle middelen en mogelijkheden. We luisteren naar onze partners, naar hun noden en wensen om uiteindelijk de samenwerking uit te diepen, ook op justitieel en veiligheidsniveau.”

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May