Surichange Bank zet groeitrend voort
21 Jun 2013, 17:30
foto
Stanley Mathura, directeur Surichange Bank NV


Surichange Bank NV (SCB) heeft haar totaalbalans vergroot met 35% oftewel SRD 83 miljoen. Met haar verdiensten over 2012 is de totaalbalans van de instelling gestegen naar SRD 322 miljoen.

De brutowinst van de bank is toegenomen tot SRD 6,1 miljoen oftewel 9%. In 2011 was dat nog SRD 5,5 miljoen. De nettowinst over 2012 bedraagt SRD 3,9 miljoen. De Algemene Aandeelhoudersvergadering heeft besloten 10% uit te keren aan de aandeelhouders en de rest toe te voegen aan de algemene reserve.
De bankinstelling kent haar oorsprong in valuta overmakingen, de zogenaamde remittance van familieleden in Nederland naar Suriname. De trend van een lichte daling in 2011 is ook in 2012 voortgezet, zegt bankdirecteur Stanley Mathura. Hij merkt op dat de monetaire en macro-economische situatie vorig jaar vrij stabiel waren, waardoor de bank dit resultaat heeft kunnen neerzetten.

Geen rush valuta
De bankinstelling heeft ook geen onevenwichtigheden in de transacties gemerkt. Zo was er ook geen valutavlucht te bemerken. Bij de SCB is er geen rush om vreemde valuta te kopen, zegt Mathura. “Dagelijks worden vanuit Nederland een groot aantal overmakingen via onze bank gedaan. Er is op dat gebied nauwelijks een verandering.” Als hij kijkt naar het groter financieel plaatje, dan voegt de bankdirecteur eraan toe dat de recessie in Europa op termijn effecten kan hebben op de overmakingen vanuit het buitenland en de exporten vanuit Suriname.

In het land zelf ziet de bank de macro kredietvraag, ondanks de stabiele financiële situatie, minder snel groeien. En dat, zegt Mathura, kan gevolgen hebben voor de winstverwachtingen van alle banken. Intussen blijft de bank zwaar investeren in human capital met het oog op de ontwikkelingen in de wereld.

Surichange Bank NV kent sinds haar oprichting in september 2005 een voorspoedige groei. In 2009 was de totaalbalans van de instelling nog SRD 104 miljoen. Een jaar later was dat bedrag toegenomen naar SRD 147 miljoen en in 2011 was dat SRD 239 miljoen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May