Kredietbureau moet bescherming bieden tegen wanbetaling
21 Jun 2013, 01:00
foto


Een op te richten kredietbureau door de Centrale Bank van Suriname (CBvS), zal duidelijkheid moeten geven in het verstrekken van kredieten. Personen die leningen aanvragen of een krediet opnemen bij een financiële bankinstelling, worden geregistreerd. Tot nu toe is het voor de kredietgever niet duidelijk of de kredietaanvragers al te veel schulden hebben en in staat zullen zijn de nieuwe lening terug te betalen. Het kredietbureau zal een centraal registratiepunt zijn, waar voortaan alle kredietverleners verplicht zijn kredietaanvragers te registreren.

Ingeborg Geduld-Nijman van de CBvS zegt dat het bureau ook voor de kredietaanvragers een grote hulp is. Zij worden beschermd om geen leningen op te nemen die niet kunnen worden terugbetaald. Op deze manier wordt er geen overmatige schuldenlast gecreëerd. Ook voor het financieel economisch welzijn van de burgers, is het hebben van een kredietbureau een voordeel, zegt Geduld. Hoewel moeilijk vast te stellen is hoeveel het exacte aantal is, denken bankdeskundigen dat veel Surinamers zich in de problemen hebben gewerkt door ongezonde leningen aan te gaan, die ze niet kunnen terugbetalen.

Het oprichten van een kredietregistratiebureau wordt toegejuicht door alle banken van Suriname. Zij hebben ook geparticipeerd in een eendaagse conferentie donderdag over het opzetten van een kredietbureau. Voordat dit bureau in werking treedt, zal er wetgeving gemaakt moeten worden. Geduld zegt dat met het registreren van de kredieten, het voor kredietverleners duidelijk zal zijn wanneer er sprake is van onverantwoorde kredieten. Kredietbureaus werken effectief in Europa, waaronder Nederland, maar ook in de regio.
Het kredietbureau wordt opgezet met behulp van het Canadees Internationaal Ontwikkelingsagentschap (CIDA). Dit agentschap is ook in de Caribische regio bezig met het assisteren van centrale banken bij het opzetten van kredietbureaus.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May