Gajadien: 53% houtconcessies in handen van Chinezen
21 Jun 2013, 05:00
foto


Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) is bezorgd over de enorme lappen houtconcessies die zijn verstrekt aan personen en bedrijven uit China, partij-loyalisten én bevriende personen. In totaal is er ongeveer 1,5 miljoen hectare aan houtconcessies verstrekt, waarvan circa 798.000 ha (53%) aan Chinezen. Dit is gebeurd in de vorige en deze regeerperiode.

Gajadien zegt aan Starnieuws dat door gebrek aan transparantie er veel onduidelijkheid is over het uitgiftebeleid van de natuurlijke hulpbronnen. Op basis van de beschikbare informatie heeft hij een overzicht gemaakt van de grootte van de houtconcessies die zijn uitgegeven. Hij concludeert dat veel grote houtconcessies gegeven zijn aan buitenlanders, waarbij de Staat bitter weinig inkomsten uit deze sector genereert. “Mijn zorg is ook of president Desi Bouterse tijdens zijn bezoek aan China niet meer houtconcessies en andere rechten van onze natuurlijke hulpbronnen zal toezeggen”, stelt Gajadien.

Ergere trend
Het beleid van regering-Bouterse laat volgens Gajadien een ergere trend zien dan dat van regering-Venetiaan in de zogenaamde 'Jong Tjien Fa periode' over de voorkeur voor de verlening van houtconcessies aan Chinese bedrijven. Dit blijkt uit het overzicht van de verleende houtconcessies van meer dan 10.000 ha per uitgifte. Deze buitenlanders zijn voornamelijk van China. Partij-loyalisten vormen de tweede grote groep die in aanmerking is gekomen voor houtconcessies.

In het Ontwikkelingsprogramma 2012-2016 is beloofd:
- te werken aan industrialisatie van de bosbouw en vergroten van de export van hout, daarbij opzetten van een laboratorium ten behoeve van het houttechnologisch onderzoek en het certificeren van de houtproductie;
- ontwikkeling bosteeltprogramma in uitgemijnde gebieden;
- wijziging Wet Bosbeheer 1992;
-realisatie institutionele versterking van de dienst ‘s Lands Bos Beheer (Natuurbehoud en -beheer).

Geen verbetering
"Structureel is er geen verbetering gekomen. We merken dat er gespeculeerd wordt met houtconcessies, waarbij nog recentelijk een onderminister zijn ontslag heeft aangeboden, omdat hij drie houtconcessies verkregen had terwijl hij reeds deel uitmaakte van de regering. Achteraf blijkt dat hij nog een exploitatievergunning had verkregen in de maand december van 48.747 ha onder de naam van N.V. Timber Development Suriname.

Op het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer is de derde minister de laan uitgestuurd tijdens deze regeringsperiode. Er is op dit departement een presidentiële task force onder leiding van Cornelly Strijdhaftig. Minister Ginmardo Kromosoeto die nu naar huis is gestuurd, heeft in elk geval de opdrachten uitgevoerd die hij kreeg van zijn superieuren. De vraag is of hij buiten medeweten van de president solo-acties heeft ondernomen, die hem ongetwijfeld de das hebben omgedaan. Die lijn is niet doorgetrokken naar de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, waar het ook duidelijk is dat zeer onverantwoord omgegaan is bij het verstrekken van concessies. Partijbonzen zijn rijkelijk beloond in de 'area of interest' van Iamgold en Surgold, heeft Gajadien uitgezocht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May