Cuba en de VS hervatten migratie gesprekken
20 Jun 2013, 22:30
foto


De Verenigde Staten en Cuba zullen de bilaterale gesprekken over de migratieproblematiek volgende maand hervatten. Dat heeft een functionaris van het Amerikaanse State Department gezegd.

De aankondiging komt nadat Havana en Washington afzonderlijke onderhandelingenrondes hebben afgewerkt. De gesprekken waren gericht op het heropstarten van directe postdiensten, die sinds 1963 zijn opgeschort.
De gesprekken zullen op 17 juli in Washington worden gehouden. De geplande gesprekken zijn het meest recente bewijs dat de kille betrekkingen tussen de twee landen aan het ontdooien is. Sinds de Koude Oorlog zijn Cuba en de VS elkaars vijanden geweest.

Sinds zijn aantreden, heeft de Amerikaanse president Barack Obama de reis- en overmakingsregels voor Cubaanse Amerikanen versoepeld. Hij heeft het makkelijker gemaakt voor anderen om het eiland te bezoeken om culturele, educatieve en religieuze redenen.

Obama bleef echter de regering van president Raul Castro bekritiseren voor de vermeende onderdrukking van fundamentele burger- en mensenrechten.
In een verklaring heeft Cuba woensdag gezegd dat de afgesloten gesprekken “welkom” en “vruchtbaar’ waren. Havana heeft de Amerikanen echter ook laten weten dat een “kwalitatieve, stabiele en veilige” postdienst tussen beide landen onmogelijk is zolang Washington zijn economische embargo tegen het eiland handhaaft. Het embargo duurt al 51 jaar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May