Goudprijs fors omlaag
20 Jun 2013, 08:00
foto
Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve (Foto: dealbreaker.com)


Het nieuws dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed), wellicht nog dit jaar begint met de afbouw van zijn stimuleringsbeleid, zet ook de goudprijs onder druk. Het edelmetaal werd donderdagochtend verhandeld voor minder dan US$ 1.305 dollar per troy ounce (31,1 gram). Dat is de laagste koers sinds oktober 2010.

Voorzitter Ben Bernanke zei woensdagavond dat de Fed mogelijk volgend jaar helemaal stopt met het aanjagen van de economie door schuldpapier op te kopen. Het economisch herstel lijkt in de Verenigde Staten door te zetten en het risico van een nieuwe terugval is naar het oordeel van het Fed-bestuur afgenomen.

Veel beleggers investeren in goud om inflatierisico's af te dekken. Die zullen naar verwachting afnemen naarmate de Fed de geldkraan dichtdraait, meldt het ANP.
De uitspraken van Bernanke zetten ook flink druk op de Europese obligatiemarkten. Daar liepen de rentes op staatsobligaties stevig op, wat duidt op een afnemende vraag naar het staatspapier.

De rente op 10-jarige Duitse obligaties liep op tot 1,65 procent, tegen 1,56 procent op woensdag. De Spaanse rente klom van 4,5 naar bijna 4,8 procent, terwijl het rendement op vergelijkbare Italiaanse leningen steeg van 4,25 naar 4,55 procent. En stond de Nederlandse 10-jaarsrente vanochtend voor het eerst sinds juli vorig jaar hoger dan 2 procent.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May