Rekenkamerverslag: Overheidsapparaat blijft aanzwellen
19 Jun 2013, 00:00
foto


Het overheidsapparaat blijft ondanks een personeelsstop groeien en gaat het grootste deel van de staatsbegroting naar salarissen. Het ambtelijk apparaat van Suriname is buiten aanvaardbare proporties gegroeid, staat in het Rekenkamerverslag 2012.

Een reorganisatie van de taken van de verschillende departementen van algemeen bestuur kan mogelijk leiden tot een efficiënter functionerend apparaat. De Rekenkamer van Suriname pleit voor afbouwen van afdelingen en het aantal mensen. Het afgelopen jaar zijn er 1.975 ambtenaren bijgeschreven in het overheidsapparaat. In het dienstjaar 2011 is het ambtenarenapparaat aangevuld met 1.889. Bijna de helft van het aantal in 2012 (41,8%) is laag kader. Het ministerie van Volksgezondheid (VG) met 542 en Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) met 496 hebben het hoogste aantal nieuwe ambtenaren. Binnenlandse Zaken volgt met 260 nieuwe aanstellingen.

Van het hoger kader dat is aangetrokken (8,6%) is het grootste deel voor de ministeries van Onderwijs en Volksontwikkeling (43 personen), VG (42) en Financiën (14). Naast deze aanstellingen heeft de overheid ook 589 arbeidsovereenkomsten gesloten in 2012; het jaar ervoor was dat aantal 738. Deze contractanten worden niet opgenomen in het ambtenarenbestand. “Opvallend is dat in het contract de functie of aard van de te verrichten werkzaamheden niet wordt vermeld, terwijl de contractant een belangrijk honorarium opstrijkt”, staat in het verslag.

Benoemingen en ontheffingen
Uit de statistieken van de Rekenkamer blijkt dat Minov de boventoon voert bij benoemingsbeschikkingen. Van de 1.240 beschikkingen over 2012 waren 447 van Minov, Regionale Ontwikkeling volgt met 205 en Biza met 126. Het Rekenkamerverslag zegt dat uit de benoemingsbesluiten niet kan worden getoetst als de landsdienaar beschikt over een opleiding die de verwachting rechtvaardigt dat hij de functie goed kan vervullen en/of voldoet aan de minimale functie-eisen.

Behalve nieuwe aanstellingen zijn er ook 25 ontheffingen geweest in het afgelopen jaar. Bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij zijn drie personen ontheven en benoemd in een andere functie. Op het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer is de secretaresse van de minister ontheven en geplaatst op de afdeling Personeelszaken. Door gewijzigde beleidsinzichten moesten de onderdirecteuren van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu en van Openbare Werken, hun plek ontruimen. Ook de directeur van het Minov moest inpakken evenals een onderdirecteur van een middelbare school. De redenen voor deze twee ontheffingen is niet expliciet aangegeven, zegt de Rekenkamer. Het jaar ervoor in 2011 waren er 15 ontheffingen, waarvan 6 op het ministerie van Justitie en Politie.

In geen van de ontheffingsbesluiten is gemotiveerd dat het belang van de dienst ontheffing uit de functie noodzakelijk maakte. Eveneens is niet vermeld dat de ontheven functionarissen gelijktijdig in een andere functie bij de staat worden benoemd en leiden de ontheffingen verder ook niet tot ontslag. In de besluiten staat ook niet altijd vermeld dat de landsdienaar zijn rang en bezoldiging blijft behouden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May