Silos: Sasur moest bodemprocedure beginnen
13 Jun 2013, 15:00
foto
Advocaat Jennifer van Dijk-Silos na de zitting op weg naar haar kantoor. (Foto: Raoul Lith)


De advocaten van de Staat hebben aangevoerd bij de rechter vandaag dat de Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) nu weer een kort geding aanhangig maakt, maar nog steeds geen bodemprocedure is begonnen. Dat zou reeds bijkans anderhalf jaar geleden moeten plaatsvinden. Op 23 februari vorig jaar is de intrekking van de beschikking van Sasur geschorst, totdat een definitief besluit zou worden genomen.

Namens de Staat Suriname treden in deze zaak op Jennifer van Dijk-Silos en Dwight Kraag. Zij hebben zich vandaag geantwoord op het kort geding dat ingediend is door Sasur, die vertegenwoordigd wordt door Edward Naarendorp. Silos zegt aan Starnieuws dat Sasur nalatig is geweest door geen bodemprocedure te starten, zoals in het vonnis is bevolen. Hierdoor heeft het ministerie van Justitie en Politie zijn sturende rol in de kwestie auteursrechten niet kunnen uitvoeren. Zij vindt dat Sasur nalatig is geweest.

Maatschappelijke onrust
Silos heeft de rechter voorgehouden dat het indienen van een kort geding om de intrekking van de beschikking door minister Edward Belfort aan te vechten, onterecht is. De advocaten blijven erbij dat Sasur de bodemprocedure moest starten. Zij vinden dat door nalatigheid van Sasur de maatschappelijk onrust alleen maar erger en groter wordt. Er zijn volgens het ministerie van Justitie en Politie zelfs serieuze aanwijzingen dat de veiligheid van mensen ernstig in het gedrang komt.

De advocaten van de Staat stellen dat Sasur gelden int, die niet afgedragen zijn aan rechthebbenden. Het vermoeden bestaat zelfs dat gelden op grote schaal worden verduisterd. Door onrechtmatig handelen wordt de Staat meegezogen in 'de poel van verderf'. Benadrukt wordt dat de samenleving beschermd moet worden tegen schade die door dit handelen wordt ondervonden. Silos zegt dat het grootste deel van het veld het gezag van Sasur niet accepteert. Het optreden van Sasur tegen maatschappelijke organisaties zorgt voor chaos, waardoor de openbare orde in gevaar wordt gebracht. Maandag wordt deze zaak verder behandeld. Dan zal Naarendorp reageren op het antwoord van de Staat.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May