Armoedestatistieken aan een grondige herziening toe
12 Jun 2013, 08:00
foto
Rosita Woodly-Sobhie


Armoede is een verschijnsel dat zich onder meer weerspiegelt in een tekort aan middelen voor het levensonderhoud, onbevredigende leefomstandigheden, een gebrekkig onderwijsniveau en/of onvoldoende toegang tot gezondheidszorg. Rosita Woodly-Sobhie stelt dat "voor een realistische weerspiegeling van de omvang en de aard van de armoede een multidimensionale benadering is vereist. Het door het Algemeen Bureau voor de Statistiek becijferde percentage armen van 67 in 2000 volgens de inkomensbenadering doet de indruk ontstaan dat er hier sprake zou zijn van breed verspreide armoede”.

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) houdt vanavond een lezing over 'Armoedemetingen in Suriname, naar een multidimensionale benadering'. Aansluitend aan de lezing zal een paneldiscussie worden gehouden met onder andere een vertegenwoordiger van de vakbond, het ABS en de inleider.

Verschil in benadering
Bij het meten van het verschijnsel armoede is in het verleden het accent gelegd op een tekort aan inkomen. Tegenwoordig worden bij de bestudering en vaststelling van dit fenomeen ook andere relevante elementen meegenomen: onbevredigende leefomstandigheden, een gebrekkig onderwijsniveau en/of onvoldoende toegang tot gezondheidszorg. Armoedeverschijnsel kan op ééndimensionale dan wel op multidimensionale wijze worden benaderd, stelt de VES.

Multidimensionale benaderingen nemen meerdere elementen van de menselijke leefomstandigheden in beschouwing en bieden daarom een realistische weerspiegeling van de omvang en de aard van de armoede. In Suriname wordt de multidimensionale benadering nog niet toegepast. Dit ondanks de vaststelling dat de op basis van de multidimensionale benadering verkregen informatie leidt tot een betere identificatie van armen en dus onmisbaar is voor het uitvoeren van een beleid gericht op vermindering van armoede, zegt de VES.

Rosita Woodly-Sobhie is wetenschappelijk onderzoeker van het Institute for Graduate Studies and Research/coördinator Masteropleiding Banking and Finance en is bezit haar Mastersdiploma in Macro-economic Analysis and Policy aan het Institute for Graduate Studies and Research/ Anton de Kom Universiteit van Suriname.
De lezing is toegankelijk voor alle belangstellenden en wordt gehouden in het auditorium van Self Reliance, aan de Heerenstraat om 20.00 uur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May