Bouterse: Progressie en struggle gezien bij gouddeal
08 Jun 2013, 00:00
foto
De coalitie en DOE-fractie machtigen de regering om de overeenkomst met Surgold te sluiten.


President Desi Bouterse zei nadat De Nationale Assemblee de regering gemachtigd had om de gouddeal aan te gaan met Surgold, dat een nieuwe mijlpaal is bereikt. "Wij zijn rijker geworden bij het behartigen van de belangen van de natie", zei Bouterse. "Wij hebben progressie gezien in de struggle", merkte het staatshoofd vrijdagavond rond 22.00 uur op in het parlement.

De deal met Surgold (Suralco en Newmont) werd met algemene (27) stemmen aangenomen. Hoewel de fracties van het Nieuw Front en BEP veel kritiek hadden op de overeenkomst en vonden dat de regering op cruciale vragen geen antwoord heeft gegeven, stemden ze niet tegen. Zij liepen de zaal uit bij de stemming. Een motie van deze fracties om de overeenkomst aan te houden, werd verworpen door de coalitie.

Veel wijzigingen
President Bouterse zei dat de samenleving breed is geconsulteerd door De Nationale Assemblee. Hij haalde ook aan dat er veel wijzigingen zijn aangebracht aan de hand van de inzichten van diverse groepen en de debatten in het parlement. Nadat de zorgpunten kenbaar zijn gemaakt, is er opnieuw onderhandeld met Surgold.

Bouterse merkte op dat gedurende de onderhandelingen met Surgold en Iamgold er meer inzichten zijn verworven, die in de toekomst zullen worden toegepast. Hij bedankte minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen voor zijn inzet en het onderhandelingsteam onder leiding van Henk Ramdin. Ook alle mensen die hun bijdrage geleverd hebben, bedankte het staatshoofd voor hun inzet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May