Installatie nieuwe Aucaanse granman nog niet aan de orde
08 Jun 2013, 08:00
foto
Waarnemend granman Johannes Ballon met president Desi Bouterse tijdens een bezoek aan Drietabbetje.


De installatie van de nieuwe Aucaanse granman ligt nog in het verschiet. De stam heeft besloten om eerst de nodige culturele handelingen te verrichten om de weg te plaveien voor zijn functioneren. Met de waarneming is belast waarnemend granman Johannes Ballon.

Veel dorpelingen leven in de verwachting dat de installatie in de komende vakantieperiode zal plaatsvinden. Dit is niet het geval. Kapitein Johannes Djanie van Dietabiki verklaart tegenover Starnieuws, dat eerst de gebedsplaatsen van de stam in ere hersteld moeten worden, waaronder Mama N'Djuka Krikie, een huidig goudwinningsgebied. "Pas als die handelingen gepleegd zijn, wordt een datum vastgesteld", zegt Djanie.

Interne stamaangelegenheid
De dignitaris zegt dat het ruim negen maanden heeft geduurd, alvorens de nu overleden granman Gazon Matodja overnam van zijn voorganger granman Akontu Velanti. Het grootopperhoofd Matodja, die bekroond werd tot Koning van de Aucaners, is op 1 december 2011 ingeslapen en werd op 10 april 2012 begraven.

Jopie Matodja, secretaris van het kabinet van de granman, zegt dat de kapiteins van de verschillende dorpen gisteren terug zijn gekeerd van Granbori, waar de rouwafsluiting van de overleden granman officieel is afgesloten. "Bij de rituelen heeft de meerderheid van de kapiteins aangedrongen op een spoedige installatie van de nieuwe granman", zegt Matodja.

Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling (RO), zegt dat het natraject een volledige interne aangelegenheid is van de stam. Het ministerie moet echter ruim vooraf worden geïnformeerd over de vastgestelde datum. Dan is het vervolgens de taak van het departement om de beschikking in orde te maken. "De laatste stap wordt dan het afleggen van de eed van trouw door de nieuwe granman", zegt Betterson.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May