MP getraind in nieuwe aanhoudingstechnieken
07 Jun 2013, 19:55
foto
MP demonstreert nieuwe aanhoudingstechnieken. (Foto: Ranu Abhelakh)


Een vierdaagse training ‘aanhoudingstechnieken en schietvaardigheid’ verzorgd door vier leden van de Groupe d'Intervention de la Gendarmerie (GI2G), een arrestatie-eenheid van de Franse Gendarmerie, is gisteren afgesloten in het Multi Training Center, te Rijsdijk. “Jullie hebben een certificaat ontvangen en dat wil zeggen dat jullie nu personen op een adequate wijze kunnen aanhouden. Jullie zijn vaak bezig in de praktijk en het is noodzakelijk dat bepaalde technieken jullie eigen zijn”, zegt kapitein Roy Samuels, coördinator trainingen bij de Militaire Politie (MP) bij de afsluiting tegen 20 van zijn manschappen en één lid van de Counter Terrorism Unit (CTU).

Samuels benadrukt het belang van de training georganiseerd door de Franse Ambassade: “Het is goed dat je blijft trainen en steeds de nieuwe technieken aanleert”. Hij geeft aan dat de MP dagelijks met de politie patrouilleert en het is dus goed dat wij goed onderricht zijn in aanhoudingstechnieken. De kapitein kwalificeert samenwerking met de Fransen als “heel goed, naast de immigratie diensten aan de oostelijke grens, doen wij ook gezamenlijke grenspatrouilles op de Marowijnerivier. Ik zelf ben voor overleg twee keer in de maand in St Laurent”.

Brigitte Gatault, kapitein bij de Franse Politie en internationaal project coördinator speciale technieken zegt dat deze training onderdeel is van de structurele versterking van de veiligheid van Suriname. Het doel is om de politiesamenwerking tussen Frankrijk en Suriname verder te verstevigen in de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit. “We denken dan aan illegale goudwinning, illegale personenverkeer of georganiseerde criminaliteit in de grensgebieden.”

Samenwerken belangrijk
De afgelopen maand hebben de Fransen twee praktische trainingen, hoe personen te arresteren op het water, verzorgd aan manschappen van het Korps Politie Suriname en de MP te Albina. Volgens Gatault zijn de trainingen in het voordeel van beide landen, “een goede gelegenheid om van elkaar te leren, elkaar beter te leren kennen, en hechter samen te werken. Om het politionele werk in het grensgebied te ondersteunen, zijn in het verleden ook middelen zoals korjalen en aluminium boten, buitenboordmotoren, een all terrain vehicle (atv) en twee satelliet telefoons geschonken.

In de strijd tegen de grensoverschrijdende misdaad is naast trainingen en middelen ook wetgeving nodig, zegt Samuels. “Suriname heeft wijd uitgestrekte grenzen en wij kunnen het niet alleen.” Gatault benadrukt dat, “het ratificeren van het 2006-getekende verdrag het werk aan de grens kan vergemakkelijken. Beide strijdkrachten moeten samenwerken, anders is er geen winnaar”.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May