Minister Hok kondigt vernieuwde geologische kaart aan
06 Jun 2013, 16:30
foto
Minister Jim Hok en zijn collega Adelien Wijnerman kijken toe hoe president Desi Bouterse en de ceo van Iamgold/Rosebel Gold Mines de getekende stukken uitwisselen. (Foto: Raoul Lith)


Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen kondigde twee belangrijke issues aan bij de ondertekening van de gouddeal met de Canadese multinational Iamgold. Suriname gaat een vernieuwde geologische kaart presenteren en zal niet meer wachten tot de 'marktventer' thuis komt, maar zelf de hort opgaan. "Wij moeten weten wat er te koop is op de markt", zei Hok.

De bewindsman merkte op dat de geologische kaart van Suriname, die ooit tot de beste van Zuid-Amerika behoorde, niet meer voldoet. Het is de wens van president Desi Bouterse om een actuele kaart te presenteren aan De Nationale Assemblee. Het moet een kaart zijn waar betrouwbare gegevens te vinden zijn van alle concessies. Op dit punt loopt Suriname achter.

Meer eruit halen
De president merkte op dat Suriname nog veel moet leren. Deze onderhandelingen hebben dat uitgewezen. De multinationals beschikken over veel expertise en kennis, terwijl Suriname als ontwikkelingsland nog achterloopt. Vanaf het begin was het duidelijk dat er veel gestopt moest worden in de onderhandelingen, die ruim twee jaar geduurd hebben. De debatten in De Nationale Assemblee en inzichten van mensen die gehoord zijn, zijn meegenomen om een betere deal te sluiten.

Hok haalde aan dat Suriname een actievere rol zal vervullen door de markt op te zoeken. Hij benadrukte dat de commissie onder leiding van John Sew-A-Tjon een enorme job heeft gedaan, waarbij patriottisme aan de dag is gelegd. Suriname staat niet meer aan de kantlijn. Behalve 36% belasting en 7% royalty's, participeert het land voor 30% in de uitbreiding van de goudmijn. "Dit markeert een nieuw begin in deze sector", stelde de minister. Net als de president zei Hok dat in Iamgold een goede partner is gevonden. Ook de ceo van de Iamgold/Rosebel Gold Mines, Steve Letwin, benadrukte het vertrouwen en goed partnerschap. Hij wees er op dat de deal getekend wordt op een moment waar goudprijzen omlaag gaan en de operatiekosten stijgen. Tóch heeft hij alle geloof in de overeenkomst dat vandaag is Hotel Torarica is getekend met Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May